ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ! Και νέα μέτρα κατά της ακρίβειας • Θα πέσουν βαριά πρόστιμα

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ! Και νέα μέτρα κατά της ακρίβειας • Θα πέσουν βαριά πρόστιμα

Η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας κατατέθηκε στη Βουλή με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την τροπολογία, θα ανακοινώνονται τα ονόματα των εταιρειών που παραβαίνουν τον νόμο, ενώ θα επιβάλλονται και βαριά πρόστιμα στους παραβάτες, που θα φτάνουν μέχρι και τα 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα καταναλωτικά προϊόντα για τα οποία ανακοινώνεται αύξηση τιμής δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια κατά τη  διάθεσή τους στους καταναλωτές για τρεις μήνες.

224,2 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων!

Το ληξιπρόθεσμο χρέος των Ελλήνων στο Δημόσιο και στους χρηματοπιστωτικούς φορείς ξεπερνάει το ΑΕΠ της χώρας, φτάνοντας στα 224,2 δισ. ευρώ. Οι οφειλές στην Εφορία ανέρχονται σε 105 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία σε 46 δισ. ευρώ, στα funds σε 61 δισ. ευρώ και στις τράπεζες σε 11,7 δισ. ευρώ.

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν πραγματοποιηθεί 12.025 ρυθμίσεις για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς και Δημόσιο, για σύνολο αρχικών οφειλών ύψους 4,36 δισ. ευρώ. Από την ανάλυση των ρυθμίσεων προκύπτει ότι το 45% των οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς και το 33% των οφειλών προς το Δημόσιο «κουρεύονται» σε ποσοστό άνω του 30%.

Πειραγμένες αντλίες…

Στην αγορά καυσίμων οι στρεβλώσεις οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και απειλούν τη βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων στον κλάδο, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ). Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Αληγιζάκης, «φεύγουν από την αγορά υγιείς πρατηριούχοι και τα πρατήρια τα παίρνουν οι παραβατικοί».

Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη παραβατικότητα είναι να λειτουργήσει το σύστημα εισροών – εκροών, τονίζει ο Σύνδεσμος. «Το πλαφόν, όταν μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μόνιμο μέτρο, δημιουργεί στρεβλώσεις και “ναρκοθετεί” τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ