Επιστρέφει ο Ντόναλντ Τραμπ; Τι θα σημάνει αυτό για την Ελλάδα και την Ευρώπη; Θα χρειαστεί ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης;
ΗΠΑ: Επικράτηση του Τραμπ και στο Νιου Χάμσαϊρ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αϊόβα με διαφορά 30 μονάδων, ενώ πήρε τη νίκη και στο Νιου Χάμσαϊρ, και η πραγματικότητα αλλάζει, καθώς όλα δείχνουν πως υπάρχει πιθανότητα τον επόμενο χρόνο να βρεθεί ξανά στην εξουσία.
Το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμό στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αντιμετωπίζουν γύρω τους εντάσεις και πολέμους, στους οποίους συμβάλλουν και οικονομικά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί του Κιέβου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, ενώ έχουν ανοίξει και «βεντέτα» κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, που έχει κοστίσει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία της «Γηραιάς Ηπείρου».
Ποιοι θα ήταν οι κίνδυνοι για την Ευρώπη αν ο Τραμπ επέστρεφε στον Λευκό Οίκο; Αν, για παράδειγμα, μείωνε την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ή ενδυνάμωνε το δολάριο;
Η εφαρμογή του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» στην εξωτερική πολιτική αλλά και η περιφρόνησή του για πολυμερείς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έφερναν την ΕΕ σε πραγματικό αδιέξοδο…
Ακόμη πιο δύσκολη θα ήταν η περίπτωση ενός εμπορικού «πολέμου» ΕΕ – ΗΠΑ, που θα έβλαπτε σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές μικρότερων και ασθενέστερων οικονομικά ευρωπαϊκών χωρών…
Δασμός 10% για τα εισαγόμενα προϊόντα
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στο προγραμμά του αναφέρει πως θα θεσπίσει καθολικό ελάχιστο τελωνειακό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές σε αμερικανικό έδαφος.
Τα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνουν τότε «λιγότερο ανταγωνιστικά από τα αμερικανικά προϊόντα». Αυτό λέγεται προστατευτισμός.
Με όλα τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως σκεφτεί και πάλι ένα νέο κοινό πρόγραμμα δανεισμού, όπως το «NextGenEU» του 2020, αλλά αρκετά μικρότερο δημοσιονομικά, καθώς η παγκόσμια αγορά θα εισέλθει σε μια φάση αναμονής για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης από τον Ντ. Τραμπ, ενώ πιθανότατα η Γερμανία θα αναπροσαρμόσει το συνταγματικό της «φρένο χρέους» και πιθανόν να αυξήσει περαιτέρω και την υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Ενώ εξαγωγικά η οικονομία της, που δέχεται ήδη μεγάλες πιέσεις από την ένταση ΗΠΑ – Κίνας, θα κλονιστεί ακόμη περισσότερο.
Ο Μίχαελ Λινκ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις, δήλωσε πως το Βερολίνο πρέπει να ακολουθήσει ένα σχέδιο για να μετριάσει τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει ο Τραμπ στις αμερικανογερμανικές σχέσεις αν κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο.
Η Γαλλία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις οικονομικής βοήθειας από χώρες-μέλη της ΕΕ, έχοντας να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές οικονομικές δυσκολίες αλλά και την ενδυνάμωση της κ. Λεπέν.
Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Ευρώπη μεγαλώνει ο ευρωσκεπτικισμός και παρατηρείται άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων.
Επιστρέφει, λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική πολιτική ζωή;
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επικεντρώσει την πρώιμη εκστρατεία του γύρω από την απειλή που θέτει ο Τραμπ για τη δημοκρατία των ΗΠΑ. Με τη σειρά του, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μπάιντεν «πραγματική απειλή για τη δημοκρατία». Η αντιστροφή ρόλων φαίνεται να λειτουργεί με τους υποστηρικτές του.
Στο φύλλο του «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» είχαμε αναφερθεί στο κρίσιμο ερώτημα για τα συμφέροντα της Ελλάδας και στη σημασία μιας αλλαγής ενοίκου στον Λευκό Οίκο.
Η πιθανή αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο τι θα σημαίνει για την Ελλάδα;