Με «στραπάτσο» στις ευρωεκλογές απειλείται η Νέα Δημοκρατία

Με «στραπάτσο» στις ευρωεκλογές απειλείται η Νέα Δημοκρατία

• Ένας στους δύο ψηφοφόρους της διαφωνεί με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Με «στραπάτσο» στις επερχόμενες ευρωεκλογές απειλείται η Νέα Δημοκρατία, καθώς η νομοθετική πρωτοβουλία για τα ομόφυλα ζευγάρια προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στα ενδότερα της παράταξης, ενώ εξαιρετικά αρνητικό είναι το κλίμα στις τάξεις των ψηφοφόρων.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν ακόμη τη φθορά, το πολιτικό κόστος αναμένεται να είναι σημαντικό, καθώς στους κόλπους του κόμματος υπάρχει μια υπόκωφη οργή που θα εκδηλωθεί στις 9 Ιουνίου. Είτε με την αποχή από τις ευρωεκλογές είτε με την υπερψήφιση κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά από την περιφέρεια, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι σε έρευνα της εταιρείας Alco το 58% των ψηφοφόρων της παράταξης τάσσεται κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και μόλις το 28% υπέρ. Είναι λογικό ότι με τις αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και την προπαγάνδα από τα Μέσα Ενημέρωσης το ποσοστό των «αρνητών» θα μειωθεί. Πλην όμως, η κυβερνητική παράταξη θα φτάσει στην περιβόητη ψηφοφορία στη Βουλή βαθιά διχασμένη, ενώ η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη που «τινάζει στον αέρα τον θεσμό της οικογένειας»!



 

Αντανάκλαση της κατάστασης που επικρατεί στον κόσμο της παράταξης είναι το κλίμα στις τάξεις των βουλευτών, οι οποίοι και καλούνται να σηκώσουν το βάρος της υπερψήφισης ή της καταψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου. Παρά το «μασάζ» των προηγούμενων ημερών και τις διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, ένας σημαντικός αριθμός (βουλευτών) έχει αποφασίσει να μην υπερψηφίσει. Και είτε θα προσέλθει στη Βουλή και θα καταψηφίσει είτε θα απέχει από την ψηφοφορία. Με τα σημερινά δεδομένα, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σε 40 με 45, αλλά πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο αριθμός θα είναι πολύ χαμηλότερος, ενώ θα είναι ικανοποιημένοι αν οι διαφωνούντες περιοριστούν σε 25 με 30. Αν, ωστόσο, πέσουν έξω στις προβλέψεις τους και ο αριθμός είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος, η κυβερνητική παράταξη θα μπει σε φάση εσωστρέφειας και οι παρενέργειες θα είναι σε πολλά επίπεδα. Οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες δεν επικεντρώνονται μόνο στο να πείσουν τους διαφωνούντες να αλλάξουν γνώμη, αλλά και όσους επιμένουν στη διαφωνία να επιλέξουν την αποχή.

Και αυτό διότι αν προσέλθουν στη Βουλή και καταψηφίσουν, οι εντυπώσεις θα είναι ακόμη πιο δυσμενείς για την κυβέρνηση. Το πόσοι θα είναι οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν παραμένει έως αυτήν τη στιγμή αδιευκρίνιστο, αφού πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να μεταβάλει την άποψή του ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος με διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις έχει καταστήσει σαφές ότι θα καταψηφίσει, ενώ έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, καλώντας την κατ’ επανάληψη να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η ρήξη στις σχέσεις του με τον κυρ. Μητσοτάκη είναι οριστική και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του πρώην πρωθυπουργού στο άμεσο μέλλον…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Σχολιάστε εδώ