ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ: Ειδήσεις που παιρνούν απαρατήρητες

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ: Ειδήσεις που παιρνούν απαρατήρητες

[ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ]
Του Μάκη Κουρή

♦ Το 2026 η επίσκεψη στη Σελήνη. Η ΝΑSA αναβάλλει την αποστολή «Άρτεμις ΙΙΙ» με τέσσερις αστροναύτες για λόγους ασφαλείας.
♦ Το εμβόλιο για την Covid-19 πρέπει να γίνει ρουτίνα, με το υπουργείο Υγείας να εξετάζει τη διάθεσή του και από τα φαρμακεία. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 210.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
♦ Στις 9 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο το ραντεβού Άντονι Μπλίνκεν – Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ουάσινγκτον. Στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ περιλαμβάνονται θέματα όπως η ενέργεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις αλλά και το κεφάλαιο Άμυνα και Ασφάλεια, που αφορά και τα εξοπλιστικά.
♦ Αθανάσιος Πλατιάς, ομότιμος καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, συγγραφέας: «Η δραστηριοποίηση της Τουρκίας στη γεωπολιτική των υποδομών σχετίζεται με τη νεο-οθωμανική της νοσταλγία: ο διάδρομος Ιράκ – Τουρκία – Ευρώπη ξαναζωντανεύει το γερμανο-οθωμανικό γεωπολιτικό σχέδιο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βερολίνου – Βαγδάτης. Το σχέδιο αυτό θεωρείται ένα από τα αίτια της έναρξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού κλιμάκωσε την αντιπαράθεση των ωκεάνιων δυνάμεων με τις ηπειρωτικές. Η ιστορία επιστρέφει!».
♦ Ηλίας Μαγκλίνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Όχι τυχαία, κάποιες από τις ερωμένες του έγιναν ζωγράφοι και, χρόνια μετά, εξομολογήθηκαν στον βιογράφο ότι η ερωτική συμπεριφορά του Φρόιντ ήταν ένα απίθανο εκκρεμές, που εκκινούσε από την υπέρμετρη στοργή για να καταλήξει στην ωμή αδιαφορία, λες και δεν είχε ποτέ τρέξει τίποτα μεταξύ τους».
♦ Σύμφωνα με τους αριθμούς που επικαλείται η Νότια Αφρική στην 84 σελίδων προσφυγή της κατά του Ισραήλ για γενοκτονία, η οποία συζητήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τουλάχιστον 23.357 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα.
♦ Απέλασαν ποδοσφαιριστή! Η Τουρκία έδιωξε τον Ισραηλινό Σαγκίβ Γιεχέσκελ για σύνθημα σχετικό με την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τους ομήρους στη Γάζα. Ο 28χρονος παίκτης της Αντάλιασπορ ύστερα από γκολ έδειξε στις κάμερες το περικάρπιό του, όπου αναγραφόταν «100 ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου», με ζωγραφισμένη την ισραηλινή σημαία.
♦ Οι ψαράδες της Αμοργού δείχνουν τον δρόμο στην Πολιτεία. Ζητούν να τεθούν όρια γύρω από το νησί τους, αν και γνωρίζουν πως θα χάσουν χρήματα, προκειμένου να διατηρηθούν τα ιχθυαποθέματα και στο μέλλον.
♦ «Το Μάτι πρώτα πέθανε από τα υπέρθερμα αέρια και μετά κάηκε», γράφει η πολύ καλή συνάδελφος Ιωάννα Μάνδρου. Ο τότε διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέ­ντρου Επιχειρήσεων προσπάθησε να δικαιολογήσει την τραγωδία με τις ελλείψεις σε πυροσβεστικά και εναέρια μέσα.
♦ Οι εκπαιδευτικοί ζητούν «προστασία» από τις γονεϊκές πιέσεις. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός στοιχειώδους πλαισίου υποστήριξης.
♦ Ξεκινάει η λειτουργία της ενιαίας λίστας χειρουργείων του ΕΣΥ. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, κάθε προς εκτέλεση επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο θα καταχωρίζεται σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα. Στόχος, να παρακολουθείται σε κεντρικό επίπεδο η πραγματική εικόνα σε ό,τι αφορά τις λίστες αναμονής και να δίνονται λύσεις.
♦ Δύσκολη η επιβίωση εκατοντάδων αστέγων στο παγωμένο Παρίσι. Η άρνηση των δήμων να δημιουργήσουν κέντρα φιλοξενίας και οι περικοπές στον προϋπολογισμό δεν επιτρέπουν τη στέγαση πολλών ανθρώπων κάθε βράδυ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ