Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο πλούτος της Ελλάδας με τις ΑΠΕ

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο πλούτος της Ελλάδας με τις ΑΠΕ


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Μετά την εκτόξευση έως τα 125 δολάρια το βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του 2022, που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν έκτοτε πτωτική τροχιά, ενώ βρέθηκαν κάτω από τα 100 δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Όσον αφορά το 2024, οι αναλυτές συνεχίζουν να βλέπουν σταθερότητα των τιμών, ωστόσο, βραχυπρόθεσμα ασκούνται ανοδικές πιέσεις εξαιτίας της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Παρά τη στροφή του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα προς πιο πράσινες μορφές ενέργειας, το πετρέλαιο συνεχίζει να αποτελεί το εμπόρευμα με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία.

Ως αποτέλεσμα, οι χώρες που κυριαρχούν στην παραγωγή του το χρησιμοποιούν και ως εργαλείο πίεσης για την ικανοποίηση των εθνικών τους συμφερόντων.

Η Κίνα, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, ζητάει λιγότερο «μαύρο χρυσό», ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τη δική τους παραγωγή, φτάνοντας πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στα 13,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+. Στην τελευταία συνεδρίαση του Οργανισμού και των εταίρων του, με επικεφαλής τη Ρωσία, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αν και η γεωπολιτική κατάσταση αποτελεί ανησυχία για την αγορά πετρελαίου, ένα αρκετά άνετο ισοζύγιο πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 βοηθά να αμβλυνθούν κάποιες από αυτές τις ανησυχίες, σύμφωνα με τους αναλυτές εμπορευμάτων. Φαίνεται πάντως ότι η εποχή που το πετρέλαιο καθόριζε τη μοίρα του πλανήτη σιγά σιγά παρέρχεται.

Ποια είναι τα νέα ενεργειακά όπλα σήμερα;

Ο άνεμος, ο ήλιος και το νερό –μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)–, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορεί να αλλάξουν άρδην τη μοίρα των κρατών.

Κυρίως εκείνων που είναι πλούσια σε αυτά. Όπως η Ελλάδα…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ