Ο Θ. Ρουσόπουλος εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Θ. Ρουσόπουλος εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης.

Θα είναι ο 35ος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1949 και ο πρώτος Έλληνας υπήκοος που κατέχει το αξίωμα. Θα υπηρετήσει θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Ο κ. Ρουσόπουλος εξελέγη ομόφωνα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ενώ απέναντί του δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα. Τον στήριξαν και τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης- Ομάδα Σοσιαλιστών/Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC), Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP/CD), Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών & Δημοκρατική Συμμαχία (EC/DA), Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL).

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, με έδρα το Στρασβούργο που ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συντίθεται από 612 Βουλευτές των 46 χωρών-μελών οι οποίοι εκπροσωπούν 675 εκατομμύρια κατοίκους της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος αναφέρθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν «είμαστε όλοι μάρτυρες της άγριας, ανελέητης και αδικαιολόγητης επίθεσης από τη Ρωσία -η οποία ήταν τότε μέλος αυτού του Συμβουλίου- σε μια ελεύθερη χώρα, την Ουκρανία». Από τότε, «οι Ουκρανοί πολίτες, και ειδικά τα παιδιά, υποφέρουν, ζουν καθημερινά με τον φόβο του θανάτου και όχι με την ελπίδα της ευτυχίας», πρόσθεσε. «Δεν θα σας εκπλήξω αν σας πω ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, η Ουκρανία και η εξασφάλιση λογοδοσίας για τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της θα είναι η κύρια προτεραιότητά μου», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Το Συμβούλιο μας έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την καταπίεση που προκαλείται από την έλλειψη δημοκρατικών ιδανικών ακόμη και σε χώρες που εκλέγουν δημοκρατικά τους ηγέτες τους», είπε ο κ. Ρουσόπολος. «Είμαστε εδώ για να τους υπενθυμίσουμε τι έχουν υπογράψει για την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όλες τις πολλές άλλες δεσμεύσεις που έχουν σχεδιάσει και δημιουργήσει μαζί», πρόσθεσε.

Μεταξύ των προκλήσεων που επισημάνθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ τον περασμένο Μάιο, «υπάρχουν κάποιες που είναι ιδιαίτερα κοντά στην καρδιά μου», είπε. Το πρώτο, υπογράμμισε, «αφορά τα προβλήματα και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τη δημοκρατία από οποιαδήποτε αδιάκριτη επέκταση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευπρόσδεκτη και πρέπει να παραμείνει ένα εργαλείο για την υποστήριξη των ανθρώπινων ικανοτήτων και όχι ένα υποκατάστατο της ανθρώπινης βούλησης και αυτονομίας». Η δεύτερη πρόκληση, ανέφερε, είναι «η επείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε για τον καλύτερο τρόπο προστασίας του εύθραυστου περιβάλλοντος μας. Η χώρα μου είναι μάρτυρας των καταστροφών της κλιματικής αλλαγής σε πραγματικό χρόνο και πρέπει να δράσουμε». Το τρίτο, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, αφορά «κοινωνικές, επαγγελματικές, οικονομικές και άλλες ανισότητες μεταξύ των φύλων που δεν έχουν εξαλειφθεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα που όλοι επιθυμούμε».

Υπογράμμισε επίσης τη βούλησή του να εργαστεί για «ακόμη μεγαλύτερη προβολή» για το Συμβούλιο της Ευρώπης μεταξύ των κρατών μελών του και του υπόλοιπου κόσμου. «Όχι η ορατότητα για χάρη της, αλλά έτσι ώστε αυτό που κάνουμε εδώ να λαμβάνεται υπόψη και να πολλαπλασιάζεται από τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες».

Αναφερόμενος στη βούλησή του να εργαστεί «σε αρμονία» με τα διάφορα θεσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων και «κάθε μέλος της Συνέλευσης», υποσχέθηκε «να συνεχίσει στον δρόμο της συνέργειας στον οποίο ο προηγούμενος Πρόεδρος της PACE, Το Tiny Kox, έχει δουλέψει τόσο σκληρά και σίγουρα έχει αποφέρει τους καρπούς του».

«Όπως σε κάθε κοινοβούλιο, οι μάχες δίνονται σε αυτή τη Συνέλευση», είπε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος. «Αλλά τα όπλα μας δεν είναι σφαίρες. είναι απλώς οι λέξεις που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν επιχειρήματα. Μερικές φορές ξέρω ότι οι λέξεις πονάνε εξίσου πολύ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σπάσουν το πνεύμα του αντιπάλου μας. Ας θυμηθούμε ότι και τα λόγια είναι συχνά ο καλύτερος – μερικές φορές ο μόνος – τρόπος για να επουλωθούν πληγές», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

 

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1963 στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας.

Από το 1981 έως το 2000 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (Ελευθεροτυπία, Νέα Μεσημβρινή, Καθημερινή). Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του πρώτου μη κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού στη Χώρα (Αθήνα 9,84) και του πρώτου μη κρατικού τηλεοπτικού σταθμού (Mega Channel). Αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ και διευθυντής και παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών.

Τον Αύγουστο του 2000, κατόπιν προσκλήσεως του Κώστα Καραμανλή, ανέλαβε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος για την επικοινωνιακή της πολιτική. Τον Μάρτιο του 2004 ορκίστηκα υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για θέματα ΜΜΕ και έως τον Οκτώβριο του 2008 εκτελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Εισηγήθηκε το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις, την ψηφιακή εποχή, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, την κωδικοποίηση των νόμων που αφορούν τον τύπο.

Το 2009, αποχώρησε από την πολιτική και εργάστηκα ξανά στο χώρο των εκδόσεων, ενώ ίδρυσα τη δική μου εταιρεία επικοινωνίας στο εξωτερικό. Από το 2009 δίνω διαλέξεις για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μετά την κρίση στο Pepperdine University of California. Είναι Καθηγητής Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σε θέματα εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων της Βενετίας τον 17ο αιώνα.

Επανεξελέγην Βουλευτής το 2019. Μετέχω στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον αρχαιότερο παγκόσμιο οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με 46 χώρες – μέλη και είχα την τιμή να εκλεγώ ομόφωνα δύο φορές πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέσεις που κατέχω έως σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση για την εκλογή του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης: «O Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που εκλέγεται πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μάλιστα ομόφωνα. Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!».

Σ. Φάμελλος: Η εκλογή του κ. Ρουσόπουλου στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι τιμητική για τον ίδιο αλλά και πολύ σημαντική για τη χώρα μας

«Συγχαίρω τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο και του εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στα νέα πολύ σημαντικά καθήκοντα που ανέλαβε. Η σημερινή ομόφωνη εκλογή του στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) είναι τιμητική για τον ίδιο αλλά και πολύ σημαντική για τη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε την εκλογή του κυρίου Ρουσόπουλου, όπως έκανε ολόκληρη η ομάδα της αριστεράς στην Κ.Σ. του Συμβουλίου και θα υποστηρίξει το έργο του νέου Προέδρου αλλά και το έργο συνολικά της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βασικό στόχο την υπεράσπιση και ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και των συμφερόντων της χώρας μας».

Με πληροφορίες και απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε εδώ