Ιω. Σαρακιώτης στο “Π”: «Το Κράτος Δικαίου εάλω!»

Ιω. Σαρακιώτης στο “Π”: «Το Κράτος Δικαίου εάλω!»

Του
ΙΩΑΝΝΗ ΑΘ. ΣΑΡΑΚΙΩΤΗ
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φθιώτιδας,
Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Δικηγόρου


Η απόφαση έκδοσης ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο εκφράζονται ανησυχίες για το επίπεδο σεβασμού του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου στην πατρίδα μας συνιστά την πλέον αντιπροσωπευτική απεικόνιση της Ελλάδας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών και η υπονόμευση της ελευθερίας των ΜΜΕ αποτελούν την κορωνίδα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίες μας οδήγησαν, ως χώρα, να κατατασσόμαστε δίπλα στην Ουγγαρία του Όρμπαν όσον αφορά ζητήματα Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η πατρίδα μας γίνεται «πρώτο θέμα» στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια για τους λάθος λόγους. Είχε προηγηθεί, ενδεικτικά, η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ανέφερε ότι «αντί να διώξουν όσους έκαναν υποκλοπές, διώκουν μέλη της ΑΔΑΕ», ενώ είχαν προηγηθεί και επανειλημμένες δηκτικές αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως της εισηγήτριας της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA Σόφι ιν’τ Βελντ, η οποία έχει επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει κάνει πάρα πολύ λίγα πράγματα για να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται» όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σχετικά με τις κατ’ όνομα «Ανεξάρτητες» Αρχές, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να απομακρύνει με συνοπτικές διαδικασίες όσους επιθυμούσαν να πράξουν το καθήκον τους και να διορίσει διάφορους «πρόθυμους», μέσω νυκτερινών τροπολογιών και διαδικαστικών μεθοδεύσεων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το World Justice Project, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται παγκοσμίως στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου, η Ελλάδα συνιστά «το μαύρο πρόβατο» της ευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς σημείωσε πορεία οπισθοδρόμησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, καταγράφοντας βαθμολογία 0,61. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το ότι χώρες όπως η Σλοβενία και η Βουλγαρία λαμβάνουν τα εύσημα για τη σημαντική πρόοδο την οποία πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια.

Η Δικαιοσύνη νοσεί στη χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έχει περιστείλει κάθε ίχνος ανεξαρτησίας τού εν λόγω πυλώνα της Δημοκρατίας μας, με αποτέλεσμα το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα να θυμίζει περίπτωση χώρας της Υποσαχάριας Αφρικής και όχι της Ευρώπης του 21ου αιώνα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ