Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως εργαλείο για παιχνίδια
• Δεσμεύσεις Αμερικανών για τα F-35
• Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα το πακέτο των F-16 για την Τουρκία
Η ώρα της κρίσης για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και για την πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία πλησιάζει, καθώς τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα αποδειχθεί εάν έχουν περιεχόμενο οι δεσμεύσεις των Αμερικανών για τα F-35 ή απλώς για μια ακόμη φορά η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τα παιχνίδια και τις κόντρες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.
Μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευσαν να προαναγγείλουν ότι οι Αμερικανοί έχουν αποσυνδέσει πλέον το θέμα της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα από το αμερικανοτουρκικό παζάρι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα την έγκριση του πακέτου των F-16 για την Τουρκία.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, έλεγαν ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να σταλεί η σχετική επιστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ουσιαστικά θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον για τη διαμόρφωση της συμφωνίας για τα F-35, που θα περιλαμβάνει βεβαίως και το τι είδους εξοπλισμό των μαχητικών θα προσφέρουν οι Αμερικανοί αλλά και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης του προγράμματος.
Συγχρόνως υπήρξαν δημοσιεύματα για δέσμευση του Άντονι Μπλίνκεν ότι θα υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων της Ελλάδας για προσφορά πλεονάζοντος υλικού, είτε δωρεάν είτε σε συμβολικό τίμημα, και μάλιστα ορισμένες πηγές περιλάμβαναν σε αυτό το πακέτο και τέσσερα σκάφη LCS, τα οποία έχουν αποσυρθεί από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό λόγω προβλημάτων.
Ένας τύπος πλοίου ο οποίος έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό το έχει απορρίψει ως λύση λόγω των προβλημάτων που είχε παρουσιάσει στο σύστημα μετάδοσης αλλά και λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων, καθώς εκτιμάται ότι δεν μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα στον Στόλο, εν αναμονή των φρεγατών Bellhara και της αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσαν να συζητήσουν την πρόταση αυτή μόνο εάν οι Αμερικανοί αναλάμβαναν να διορθώσουν τα προβλήματα που είχαν παρουσιάσει αυτά τα σκάφη, ώστε να μην επωμισθεί η Ελλάδα το κόστος και το ρίσκο της επισκευής, και συγχρόνως να αποδεσμεύσουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να διαψεύσουν το κακό όνομα που έχουν βγάλει ως… αλουμινότρατες.
Βεβαίως, αυτές οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις των Αμερικανών θα είχαν περισσότερο νόημα εάν περιλάμβαναν την άμεση προσφορά τουλάχιστον δύο υπό παροπλισμό C-130, που έχει άμεση ανάγκη η Ελλάδα, καθώς και οπλισμό για τα F-16.
Όμως, όλο αυτό το ειδυλλιακό σενάριο που πρόβαλε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες και εκεί θα κριθεί και η ειλικρίνεια των Αμερικανών.
Διότι είναι πιθανόν η Ουάσινγκτον να αναμένει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει το πράσινο φως για να εγκριθεί τελικά η ένταξη της Σουηδίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και έτσι να μπορεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να περάσει και τη συμφωνία των F-16 από το Κογκρέσο, και όλο το πακέτο αυτό να συνδυαστεί και με την προσφορά των F-35 στην Ελλάδα…
Όσο για τις αντιρρήσεις που υπήρχαν μεταξύ μελών του Κογκρέσου, που, ακολουθώντας τη γραμμή Μενέντεζ, ζητούσαν να υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση της κυριαρχίας της Ελλάδας, ήρθε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, να δηλώσει ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που θα ορίσει στους Αμερικανούς σε ποιους πρέπει να πουλάνε τα όπλα τους, ενώ εξήρε συγχρόνως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη ήταν φυσικά σε πλήρη αντίθεση με τη σημαντική ομιλία του στο Κογκρέσο πριν από δύο σχεδόν χρόνια, όταν είχε αναφερθεί στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και είχε καλέσει τους αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να μην εγκρίνουν την πώληση εξελιγμένων όπλων και των F-16 στην Τουρκία…
Ένα ακόμη δείγμα φοβικού συνδρόμου είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμιά επίσημη απάντηση για τον λόγο που αρνείται να υποβάλει στην ΕΕ, όπως έχει υποχρέωση, τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, στον οποίο θα αποτυπώνονται και οι θαλάσσιες ζώνες της χώρας και οι ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος. Προφανώς, ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να υποβάλει έναν τέτοιο χάρτη χωρίς να έχει προχωρήσει από πριν στην επέκταση των χωρικών υδάτων, στο κλείσιμο κόλπων και στην υιοθέτηση ευθείων γραμμών βάσης.
Όμως, δεν τολμά να προχωρήσει σε καμιά από αυτές τις κινήσεις, που συνιστούν άσκηση κυριαρχίας, απλώς και μόνο για να μην ενοχληθεί η Τουρκία. Και αυτό είναι ακόμη ένα δείγμα για το πόσο εις βάρος της χώρας μας λειτουργεί η Διακήρυξη των Αθηνών, καθώς η Αθήνα εμφανίζεται να αποδέχεται την ερμηνεία της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας πρέπει να αποφεύγεται προκειμένου να μη… διαταραχθεί το κλίμα και το πνεύμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Είναι προφανές ότι μπορεί να περνάμε μια περίοδο ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλοι όμως γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση και ότι μπορεί να μην έχουμε παραβιάσεις και υπερπτήσεις, αλλά ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας είναι παρών.
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να διευκολύνει τη βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ή να χρησιμοποιείται ως άλλοθι, με κόστος για τη χώρα, προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει τον Ερντογάν.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μόλις καταλαγιάσει ο πόλεμος στη Γάζα, ο οποίος τώρα απορροφά όλη την ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν, και μόλις φτάσουν σε στάδιο ωρίμανσης οι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα η Τουρκία θα στραφεί και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε, ένα πρώτο μήνυμα έστειλε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λιβύη και προανήγγειλε κοινές έρευνες με τουρκικά ερευνητικά πλοία στις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης, παραπέμποντας στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτό με το οποίο η Τουρκία και η Λιβύη επιχειρούν να αρπάξουν μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, αλλά και νότια και ανατολικά της Κρήτης.
Στις 8 Φεβρουαρίου ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών. Εκεί είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να διευκρινισθεί η ελληνική θέση: Στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ δεν νοείται μια σχέση που είναι και θα παραμένει υπό την ομηρία ουσιαστικά της Τουρκίας και του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Και πρώτο δείγμα γραφής θα είναι η προώθηση της συμφωνίας για τα F-35, ανεξάρτητα από το αν τα F-16 για την Τουρκία παραμείνουν μπλοκαρισμένα από το Κογκρέσο…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Οι μεγάλες προκλήσεις του 2024, με την Αθήνα σε ρόλο… θεατή!