Ζαχ. Γκριέλα στο “Π”: Σχετικά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ζαχ. Γκριέλα στο “Π”: Σχετικά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Της
ΖΑΧΑΡΟΥΛΑΣ ΓΚΡΙΕΛΑ
Μέλους Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ, Δικηγόρου


Μεγάλη συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση σχετικά με τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Σε τέτοιον μάλιστα βαθμό, που μπορεί να πει κανείς ότι η συζήτηση παραμορφώνει την πραγματική διάσταση του θέματος.

Στην Ελλάδα, ήδη με το άρ. 14 §3 ν. 344/76, αναγνωρίστηκε η αλλαγή φύλου ως δικαίωμα του ατόμου για τη διόρθωση των στοιχείων της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεώς του και λοιπών νομιμοποιητικών εγγράφων. Ήταν η πρώτη φορά που ο νομοθέτης μίλησε για «αλλαγή φύλου».

Επίσης, από το 2015, με τον ν. 4356/2015, ο οποίος τροποποίησε τον ν. 3719/2008, δόθηκε για πρώτη φορά στα ομόφυλα ζευγάρια η δυνατότητα να συνάψουν μεταξύ τους «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», το οποίο συντάσσεται ενώπιον συμβολαιογράφου και προσομοιάζει με τον θεσμό του γάμου, καθώς δίνει στα συμβαλλόμενα μέρη δικαιώματα, όπως αυτά δίδονται εκ του νόμου και στους συζύγους, δηλαδή κληρονομικά, συμμετοχής στα αποκτήματα, ενώ από το 2017 αναγνωρίζονται και κατοχυρώνονται δικαιώματα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, που πριν δεν αναγνωρίζονταν.

Ενώ, λοιπόν, με το σύμφωνο συμβίωσης λύθηκε κάθε θέμα που αφορά τις μεταξύ του ομόφυλου ζευγαριού σχέσεις, εντούτοις δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των παιδιών των ζευγαριών αυτών, όταν θέλουν να δημιουργήσουν δική τους οικογένεια. Έτσι, στην περίπτωση αυτή, μεταβαίνουν στο εξωτερικό, όπου είτε υιοθετούν είτε αποκτούν τέκνο με δικό τους γενετικό υλικό, με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και χρησιμοποιώντας (όταν πρόκειται για δύο άνδρες) παρένθετη μητέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επίσης, στον Αστικό Κώδικα υπάρχουν διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου που αναφέρουν ρητά ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί κριτήριο για την ανάθεση ή μη της επιμέλειας ανήλικου τέκνου σε γονέα. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η νομολογία των δικαστηρίων μας.

Καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι γίνεται με τα παιδιά που αποκτούν με οποιονδήποτε τρόπο τα ομόφυλα ζευγάρια, γεννάται μια σειρά ζητημάτων για την καθημερινότητα αυτών των παιδιών στη χώρα μας.

Σε μια πολιτισμένη, δημοκρατική χώρα, λοιπόν, η κυβέρνηση και εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, χωρίς να διακρίνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κατηγορίες και να αποφασίζουμε ποια θα προστατεύουμε και ποια όχι. Όταν, μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, 1 στους 3 είναι ομοφυλόφιλος, καταλαβαίνουμε ότι το θέμα δεν αφορά μια τόσο μικρή κατηγορία ανθρώπων, ώστε να είναι αμελητέα τα προβλήματά τους, ιδίως όταν αυτά έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα και το συμφέρον ανήλικων τέκνων.

Επομένως, η κυβέρνηση αποφάσισε να ρυθμίσει νομοθετικά μια κατάσταση που αποτελεί πραγματικότητα στην κοινωνία, όσο κι αν αποφεύγουμε για χρόνια να αποδεχθούμε ότι υπάρχει.

Εντέλει, δεν επιδιώκει να διαμορφώσει μια κοινωνική κατάσταση, αλλά υποχρεούται να τη ρυθμίσει.

Με την ίδια λογική και με βάση την αναγκαιότητα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είμαι σίγουρη ότι η κυβέρνηση θα βρει αποτελεσματικές λύσεις για όλα τα κοινωνικά προβλήματα, όπως το μείζον εθνικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας, ιδίως όταν πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ολόκληρο το έτος 2023 γεννήθηκαν μόλις 72.000 παιδιά στην Ελλάδα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ