Οδ. Κωνσταντινόπουλος στο “Π”: Η κυβέρνηση και η «Μπανανία»

Οδ. Κωνσταντινόπουλος στο “Π”: Η κυβέρνηση και η «Μπανανία»

Του
ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής,
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αρκαδίας


Η πλειονότητα των ελλήνων πολιτών βιώνει σήμε­ρα ένα μείγμα κλοπής των εισοδημάτων της, που προέρχεται από τον κλάδο των τροφίμων, την αφαίμαξη α­πό τις τράπεζες, την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία λόγω της υποβάθμισης και της κατάρρευσης του ΕΣΥ αλλά και την αύξηση στις τιμές των ενοικίων.

Την κλοπή του εισοδήματος στον τομέα των τροφίμων την έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, αφού μας είπε ότι η χώρα είναι «Μπανανία». Αυτή τη χώρα, όμως, την κυβερνά πέντε χρόνια. Είναι ακατανόητο και μάλλον ανάλογο των διαθέσεων της κυβέρνησης να μην ανακοινώνει στον καταναλωτή το προϊόν μέσω του οποίου αισχροκερδεί μια εταιρεία.

Ως ΠΑΣΟΚ, καταθέσαμε τροπολογία με την οποία εισηγηθήκαμε να γνωρίζει ο καταναλωτής το προϊόν στο οποίο διαπιστώνεται αισχροκέρδεια. Με αυτόν τον τρό­πο θα περιοριστεί το φαινόμενο, εφόσον καμία εταιρεία δεν θέλει το προϊόν της να υποστεί ζημιά στην κατανάλωση.

Εξαιρετικά προκλητική είναι η αισχροκέρδεια σε είδη πρώτης ανάγκης. Για παράδειγμα, το γάλα το αγοράζουν οι εταιρείες ή ο μεσάζοντας από τον παραγωγό προς 0,70 λεπτά και φτάνει στον καταναλωτή στην τιμή των 2,5 ευρώ. Εδώ μιλάμε για κλοπή σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Κι αυτό παρότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή και η Πολιτεία μπορεί να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πόσο πουλάει ο παραγωγός και πόσο το σούπερ μάρκετ. To ΠΑΣΟΚ προτείνει από τον Ιανουάριο του 2022 μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα παράλληλα με τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κλοπή που γίνεται είναι με τα υπερκέρδη των τραπεζών. Έχω επανειλημμένα κάνει ερωτήσεις στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήρθε σε συμφωνία με πέντε τράπεζες, οι οποίες αποδέχθηκαν εναρμονισμένες πρακτικές στις προμήθειες από τα ATM και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 41 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που τα έσοδα από προμήθειες συνολικά στο εννιάμηνο του 2023 για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ.
Αυτό που συμβαίνει είναι μια αθέμιτη επιβάρυνση του απλού καταναλωτή. Για εμάς δεν έχουν αξία τα «αστεία» πρόστιμα που επιβάλλονται. Σημασία έχει να μειωθούν οι προμήθειες.

Δεν είναι παράλογο το αίτημα από τα 1,4 δισ. ευρώ να κρατήσουν οι τράπεζες τα 500 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα να μένουν στην τσέπη του καταναλωτή. Σήμερα για να κάνεις μεταφορά από μια τράπεζα σε άλλη η προμήθεια είναι 3 ευρώ. Δεν μπορούμε να κάνουμε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να τις χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και να αισχροκερδούν με τις προμήθειες. Πρέπει να αναλάβουν οι τράπεζες και την κοινωνική ευθύνη τους προς μια κοινωνία που τις χρηματοδοτεί αδρά.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει ήδη καταρρεύσει. Το άφησε η κυβέρνηση να συμβεί. Στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι κλινικές κλείνουν λόγω έλλειψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Ο πολίτης, για να αντιμετωπίσει τα θέματα υγείας, προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα και έτσι επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο ο οικογενειακός προϋπολογισμός και μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα.

Το ΠΑΣΟΚ, ως δημιουργός του ΕΣΥ, έχει αξιόπιστες προτάσεις προς όφελος των πολιτών. Η αύξηση των αποδοχών των γιατρών είναι η μόνη λύση για να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Τα υψηλά ενοίκια αποτελούν ένα ακόμη εκρηκτικό πρόβλημα για χιλιάδες νοικοκυριά. Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια αλλά και για τους φοιτητές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μεσιτικής αγοράς, από το 2018 έως το 2023 καταγράφηκε αύξηση από 43,2% έως και 52,1% στις τιμές των ενοικίων.

Στο ΠΑΣΟΚ προτείνουμε τη δημιουργία ενός δημόσιου αποθεματικού κατοικιών, οι οποίες θα ενοικιάζονται σε προσιτές τιμές, με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να αυξηθεί η προσφορά και να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μοχλός πίεσης για να επανέλθουν και να διατηρηθούν τα ενοίκια σε βιώσιμα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό επίπεδα.

Οι λύσεις που προτείνουμε μπορούν να εφαρμοστούν και να έχουν επιτυχία. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν τον σεβασμό όλων μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ