Αλλαγές με… μέτρο στον Πειραιά

Αλλαγές με… μέτρο στον Πειραιά

Με την εκλογή του νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Δημοτικής Επιτροπής, που είναι πανίσχυρη και ουσιαστικά υποκαθιστά σε πολλές περιπτώσεις το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκίνησε η νέα περίοδος της τρίτης θητείας του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά.

Η εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη, καθώς όλοι οι συνδυασμοί είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων, και μάλιστα το είπαν και δημόσια πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Αυτό δείχνει πως όταν υπάρχει καλή θέληση, και δεν επιδιώκει κάποιος συνδυασμός να δημιουργήσει πόλωση και διχαστικό κλίμα, μπορεί να υπάρχει συνεργασία και συναίνεση σε πολλά θέματα που αφορούν την πόλη. Άλλωστε, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία του ο Πειραιάς έχει τόσο λίγες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού με τον νέο νόμο μόλις τρεις συνδυασμοί κατάφεραν και… έπιασαν το όριο του 3% που είχε τεθεί ως προϋπόθεση εκλογής. Επειδή ακριβώς είναι τόσο λίγες οι δημοτικές παρατάξεις, ίσως θα είναι πιο εύκολο να συνεννοηθούν.

Πρόεδρος εξελέγη ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Γκερλές από τη μείζονα μειοψηφία και γραμματέας η Ελισάβετ Ζαμπέτα, από τον τρίτο συνδυασμό, τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Για τη Δημοτική Επιτροπή εξελέγησαν οι Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Αβραμίδης, Δημήτρης Αράπης, Γρηγόρης Καψοκόλης, Παναγιώτης Ρέππας και Γεώργιος Βίτσας από την πλειοψηφία και Κωνσταντίνος Δουζίνας, Χρήστος Φωτιάδης και Αλέξανδρος Κοτέας από την αντιπολίτευση. Επειδή πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, εξ οφίτσιο, σύμφωνα με τον νόμο, και η σύνθεση της Επιτροπής είναι αυστηρά εννεαμελής (6 της πλειοψηφίας και 3 της μειοψηφίας), ο κ. Βίτσας θα είναι ο πρώτος αναπληρωματικός, γιατί μπορεί να εξελέγη έκτος, αλλά τη θέση του θα πάρει η Αθήνα Χαρβαλάκου, που είναι η αρμόδια αντιδήμαρχος.

Η μόνη διένεξη που κατεγράφη στην πρώτη συνεδρίαση ήταν η πρόθεση του νέου προέδρου να αλλάξει τις θέσεις που καταλαμβάνουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραδοσιακά, τουλάχιστον τα τελευταία 45 χρόνια, η αξιωματική αντιπολίτευση κάθεται στα έδρανα που βρίσκονται αριστερά από το προεδρείο, για να έχουν απέναντι την πλειοψηφία. Ο πρόεδρος, όμως, ήθελε να τους αλλάξει θέση και να τους βάλει σε πιο πίσω θέσεις. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Γαβρίλης αντέδρασε έντονα, διαμαρτυρήθηκε στον δήμαρχο και εκείνος έδωσε εντολή και αποκαταστάθηκε η παραδοσιακή τάξη.

Να σημειώσουμε επίσης πως ο δήμαρχος στην εισαγωγική ομιλία του, πέρα από τις καθιερωμένες ευχές, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των δημοτικών συμβούλων στα συμβούλια. Και μάλιστα τόνισε ότι όποιος κατεβαίνει στις εκλογές γνωρίζει ότι έχει κάποιες υποχρεώσεις, με κυριότερη να συμμετέχει στα δημοτικά συμβούλια, όπου λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις για την πόλη. Και αυτό δεν το είπε τυχαία. Το είπε, συγκεκριμένα, γιατί είχε ενοχληθεί επειδή κάποιοι σύμβουλοι του συνδυασμού του άργησαν να εμφανιστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ δεν πήγαν καθόλου στο προσυμβούλιο που προηγήθηκε. Θέλησε, λοιπόν, από την αρχή να… τους κόψει τον βήχα και να τους προειδοποιήσει για τη συνέχεια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ