Σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών (θεσμική προστασία), 2024
Κυκλοφόρησε το 14ο επιστημονικό βιβλίο του Αχαιού εγκληματολόγου και πολιτικού Άγγελου Τσιγκρή με τίτλο: “Σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών: Η θεσμική προστασία στην Ελλάδα και την Ευρώπη”.
Συγγραφέας
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ
Στο οπισθόφυλλο του νέου του βιβλίου ο Αχαιός καθηγητής αναφέρει:
«Μια γροθιά στο στομάχι…
Κορίτσια-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που δεν θα τεκνοποιήσουν ποτέ. Αγόρια-θύματα, αναγκασμένα να φοράνε πάνες σε όλη τους τη ζωή. Μαρτυρικές καταθέσεις που σου κόβουν την ανάσα. Τρόποι τέλεσης που δεν χωρά ανθρώπινος νους. Θύματα ηλικίας ακόμη και τριών (3) ετών. Ιατροδικαστικές εκθέσεις που σου παγώνουν το αίμα: ρήξη σφικτήρα, πτώση μήτρας, καταστροφή σαλπίγγων. Ψυχολογικές συνέπειες καταστροφικές και ανεπούλωτες: κατάθλιψη, ανησυχία, απομόνωση, δυσκολίες στη σεξουαλική συμπεριφορά, εχθρότητα, σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές, οικογενειακά, διαπροσωπικά και σεξουαλικά προβλήματα, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, φτωχές σχέσεις με το αντίθετο φύλο, φυγή, συναισθήματα αποξένωσης, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, σχολική αποτυχία, πορνεία, φόβος, ενοχές, προβλήματα ταυτότητας, σεξουαλικής ανάπτυξης και διαπροσωπικών σχέσεων, υπερβολικά δουλοπρεπής συμπεριφορά, επιθετικότητα, έλλειψη ανταπόκρισης με το περιβάλλον, χαμηλή αυτοεκτίμηση, πρώιμη αποχώρηση από την οικογενειακή εστία, διαγενεακός κύκλος κακοποίησης… και ο κατάλογος δεν έχει τέλος!
Όποιος πραγματικά γνωρίζει την καταστροφική επίδραση που έχει η σεξουαλική κακοποίηση στα παιδία-θύματα, δεν μπορεί παρά να καταλείξει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ένα παιδί είναι προτιμότερο να το σκοτώσεις, παρά να το βιάσεις! Παρότι η ζωή θεωρείται το πολυτιμότερο έννομο αγαθό, στις περιπτώσεις των παιδιών-θυμάτων είναι «προτιμότερη» η ανθρωποκτονία, παρά ο βιασμός. Η εξήγηση είναι απλή. Στην πρώτη περίπτωση το παιδί πεθαίνει άπαξ, στη δεύτερη πεθαίνει κάθε μέρα: πρώτα οργανικά, στη συνέχεια συναισθηματικά, έπειτα κοινωνικά, με αποτέλεσμα ο λιγότερο επώδυνος θάνατος να είναι ο βιολογικός, είτε αυτός επέλθει φυσιολογικά είτε επισπευσθεί από το ίδιο το θύμα…».
Το παρόν έργο αποτελεί μια μονογραφία που έχει σκοπό να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη κωδικοποίησης, παρουσίασης και ανάλυσης του συνόλου των θεσμικών παρεμβάσεων –που έχουν γίνει μέχρι σήμερα– για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Τα παιδιά-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης πάσχουν από πολλαπλά και μακροχρόνια σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, τα οποία τα ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο αποτελεί ένα εξελισσόμενο φαινόμενο. Παράλληλα, νέες μορφές εγκληματικότητας, όπως η εκδικητική πορνογραφία και ο σεξουαλικός εκβιασμός, έχουν πολλαπλασιαστεί στο διαδίκτυο και πρέπει να αντιμετωπισθούν με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τα κράτη.
Η διεθνής κοινότητα, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα του ζητήματος, ανέλαβε μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας. Στο πρώτο μέρος του έργου παρουσιάζονται αναλυτικά οι πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσεται το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο και παρουσιάζονται αληθινές περιπτώσεις εγκληματικών συμπεριφορών, ανάλυση των συνεπειών και στατιστικά δεδομένα, αποτέλεσμα μακράς ερευνητικής εμπειρίας του Συγγραφέα μέσα από πλήθος δικογραφιών με περιγραφές και στοιχεία που σοκάρουν.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει διατελέσει βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ, στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη και στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ.
Κατηγορία: Μονογραφία, Ποινικές Επιστήμες / Εγκληματολογία
ISBN: 978-960-648-783-5