Σαμψών

Σαμψών


Συγγραφέας
Κυριάκος Μαργαρίτης


Άλλο ένα συναρπαστικό κομμάτι στο ιστορικό παζλ του Κυπριακού Saga από τον βραβευμένο συγγραφέα Κυριάκο Μαργαρίτη. Μια σπουδή στη σχέση της αφήγησης με τη μετάνοια, μέσα από ένα μεστό, πολυσχιδές μυθιστόρημα.

Παρίσι 1986. Μια νύχτα του χειμώνα δυο άντρες συναντιούνται σε ένα μπιστρό. Ο ένας είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης. Ο άλλος είναι πολλοί. Ο δημοσιογράφος λέει: «Κύριε Σαμψών, η ζωή σας μέχρι τώρα υπήρξε πολυτάραχη και αμφιλεγόμενη. […] Ο ίδιος λαός σάς αποκάλεσε ήρωα αλλά και προδότη. Στη ζωή σας κυριαρχούν δύο κυρίως περίοδοι. Του ’55 και του ’74. Πιστεύετε ότι ο Σαμψών του ’74 αμαύρωσε τη δόξα του Σαμψών του ’55;»

Ο Σαμψών του ’86 απαντά το ’98, μιλώντας για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο: «Στη συνείδηση του κόσμου ο Νίκος ο Σαμψών παραμένει εκείνος που ήταν το 1955 και το 1963». Πόσοι είναι, λοιπόν, οι Σαμψών; Κυρίως: ποιοι είναι; Κοιτάξτε να δείτε: Αλλάξτε την κουβέντα αυτή και δεν είν’ ώρα / το μυστικό μου να σας πω, μα όσο μπορώ / να το φυλάξω πιο βαθιά. Γιατί μόνο φυλάγοντάς το / θα λυτρωθώ από τ’ άπρεπα δεσμά και τα δεινά μου.

Έτσι μίλησε ο ήρωας του Αισχύλου, ο Τιτάνας, με το όνομα του οποίου υπέγραψε μια προκήρυξη κάποτε κι ο Νίκος Σαμψών: ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ. Δεν ξέρω αν είναι σωστό (μάλλον όχι), αλλά οι ως άνω στίχοι μού θυμίζουν εκείνο το τραγούδι της Βουγιουκλάκη, που έχει ένα μυστικό κρυμμένο στης καρδιάς τα βάθη και ποτέ δεν θα το πει. Μπορεί να είναι ο μυστικός γάμος της με τον δημοσιογράφο Ηλιάδη κατά το 1982, που η μεγάλη σταρ τον αποκάλυψε το 1993 λέγοντας: «Σας την έσκασα».

Το ίδιο λογαριάζω να κάνω κι εγώ.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Το 1998 εξέδωσε το πρωτόλειο Ο Γιωρκής ο Καρπασίτης. Το 2002 βρέθηκε στην Αθήνα για σπουδές κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη στην Κύπρο, για τη συλλογή διηγημάτων Μικροί ερωτικοί θρήνοι.
Έχει εκδώσει οχτώ παιδικά βιβλία (2001-2011) και πέντε μυθιστορήματα (2006-2013), και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και δοκίμια για την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Από το 2014 γράφει ένα πολύτομο έργο, βασισμένο στη μεσαιωνική και βυζαντινή χρονογραφία, υπό τον γενικό τίτλο Νέα Κρόνακα. Από το 2015 αρθρογραφεί στο περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία. Από το 2017 συνεργάζεται με το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, με κείμενα για το σχέδιο, τη ζωγραφική, τα κόμικς και το animation.
Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος το μυθιστόρημα Κρόνακα. Το 2020 και το 2021 κυκλοφόρησαν τα δοκίμια Φοντάνα Αμορόζα. Ποίηση και ποιητική του Κυριάκου Χαραλαμπίδη και Το μεγάλο ελληνικό μυθιστόρημα. Ο υπαρξιακός ρεαλισμός στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και τα δύο από τις εκδόσεις Αρμός.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
ISBN: 978-960-572-628-7


Σχολιάστε εδώ