Συναγερμός για το νέο κύμα κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων

Συναγερμός για το νέο κύμα κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων

• 210.000 εμβολιασμοί για Covid-19 και 2.900.000 για γρίπη

Η ανοδική πορεία που έχουν αυτές τις ημέρες τα κρούσματα κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων (κυρίως σε ηλικίες 15 – 64 ετών), καθώς και η πίεση που υφίσταται το Σύστημα Υγείας από τις νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία όλης της χώρας (κυρίως ευάλωτων και ανεμβολίαστων ατόμων), έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Υγείας.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών από τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, την αναπληρώτρια υπουργό Υ­γείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, την καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, οι οποίοι επισήμαναν τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς αλλά και όλος ο πληθυσμός το επόμενο διάστημα και πώς εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο αυτό κατά τον μήνα Ιανουάριο και τις επόμενες εβδομάδες. Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι η τεράστια σημασία τόσο του εμβολιασμού για την Covid-19 όσο και για τη γρίπη. Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υγείας θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος συμπολίτης μας για την αξία του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία.


 Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, θα διαγραφούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ηλικιωμένους που δεν έκαναν το εμβόλιο του κορονοϊού την περίοδο της πανδημίας. «Έχει έρθει η ώρα να τελειώσει η εποχή της ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης για τα εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα εμβόλιο από αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι ένα εμβόλιο περισσότερο δοκιμασμένο από κάθε άλλο, γιατί πλέον το έχουμε κάνει οι περισσότεροι και πολλές φορές.

Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Γίνεται γιατί το χρειάζεται η ζωή του καθενός μας. Και η ευθύνη η δική μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου για τον κορονοϊό, οι τρεις σκληροί δείκτες (εισαγωγές, διασωληνώσεις και θάνατοι) δείχνουν μια σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, οι εισαγωγές έχουν πτωτική τάση (μέχρι την Τρίτη 209 εισαγωγές) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2022 – 2023 (ήταν 237). Όλο, όμως, το προηγούμενο διάστημα ήμασταν λίγο πάνω από την περσινή περίοδο σε εισαγωγές. Παρ’ όλα αυτά, είχαμε χαμηλότερες διασωληνώσεις.

Για παράδειγμα, την περίοδο 18 Δεκεμβρίου 2023 – 9 Ιανουαρίου 2024 είχαμε 96 διασωληνώσεις και 267 θανάτους, ενώ την περσινή είχαμε 174 διασωληνώσεις και 508 θανάτους. Επίσης, από τους συνολικά 378 διασωληνωμένους στο διάστημα Σεπτέμβριος 2023 – Ιανουάριος 2024 ήταν εμβολιασμένοι με το επικαιροποιημένο εμβόλιο μόνο 2, ενώ το νέο εμβόλιο είχαν λάβει μόλις 2 από τα 1.028 άτομα με τη νόσο που έχασαν τη ζωή τους το ίδιο διάστημα. Άρα το εμβόλιο φαίνεται να προστατεύει από σοβαρή νόσηση και από θάνατο, με αυτά τα δεδομένα.

Μεγαλύτερη φέτος η έξαρση της γρίπης

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, φαίνεται ότι φέτος έχουμε μια αυξημένη δραστηριότητα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (τις μετά Covid) και αναμένεται να ξεπεράσουμε και την περσινή χρονιά. Συγκεκριμένα, η θετικότητα αγγίζει περίπου το 40% στις προσελεύσεις στο δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και είμαστε κοντά στην κορύφωση, που εκτιμάται ότι θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου. Ο πιο συχνός τύπος γρίπης που έχει αυξήσει φέτος τις εισαγωγές στις ΜΕΘ είναι η Α-Η1Ν1 (κατά 80%), ενώ πέρυσι ήταν η Α-Η3. Είναι όμως σημαντικό να αναφέρουμε ότι η γρίπη φέτος δίνει πιο βαριά κλινικά συμπτώματα.
Στο μεταξύ, αυτήν την περίοδο αυξημένα είναι και τα κρούσματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), χωρίς όμως να υπάρχουν συγκριτικά δεδομένα, αφού φέτος ξεκίνησε σύστημα καταγραφής του.

Κοτανίδου: Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε ότι «η πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο λόγω της Covid-19, είναι λόγω και των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μια επιδημία γρίπης η οποία τρέχει με πολύ κακά κλινικά στοιχεία, επίσης έχουμε πάρα πολλές άλλες ιώσεις, όπως είναι ο RSV και ο ρινοεντερικός ιός, που προκαλούν μεγάλη εξάντληση στους ανθρώπους. Δηλαδή, αυτό το οποίο θα έλεγα εγώ είναι ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς η χθεσινή μέρα (Δευτέρα) ήταν και η πρώτη μέρα που οι εξαγωγές υπερέβησαν κατά πολύ τις εισαγωγές. Δηλαδή, για πρώτη φορά το ισοζύγιο είναι θετικό υπέρ των εξαγωγών, ενώ το προηγούμενο διάστημα των εορτών είχαμε πάντα θετικό ισοζύγιο υπέρ των εισαγωγών».

Σε ό,τι αφορά τα αντιικά φάρμακα, η κ. Κοτανίδου επισήμανε ότι «εδώ και δύο – τρεις μέρες υπάρχει μια σημαντική μείωση των αιτήσεων, ενώ η αύξηση των αιτήσεων ήταν από τα πρώτα που βλέπαμε όταν ξεκίνησε η μεγάλη προσέλευση στο σύστημα υγείας».

«Σήμερα, που έχουμε όπλα, όπως το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19, το εμβόλιο γρίπης και τα αντι-ιικά φάρμακα, δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους. Θεωρώ ότι η δουλειά όλων μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και για την Covid και για τη γρίπη και με τα πρώτα συμπτώματα, ασχέτως αν αυτά είναι ελαφριά ή όχι, να απευθύνεται στον γιατρό και ειδικά όταν είναι άνω των 75 και έχει και άλλα προβλήματα υγείας, να παίρνει άμεσα, ει δυνατόν την πρώτη ημέρα, τα αντι-ιικά φάρμακα», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

210.000 εμβολιασμοί για Covid-19 και 2.900.000 για γρίπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid-19 και 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού.

Τεχνικά, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ σύντομα θα εμπλακούν και οι ομάδες της ΚΟΜΥ πιο εντατικά για εμβολιασμό κατ’ οίκον και στους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Σε σχέση με τη γρίπη, έχει εμβολιαστεί ήδη περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών, που είναι και ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά ή να χάσουν τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει περίπου 2.900.000 εμβολιασμοί (1.276.763 στα φαρμακεία και οι υπόλοιποι με συ­νταγή).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ