Κ. Αρβανίτης στο “Π”: Ευρωπαϊκή οδηγία για πλατφόρμες: Με τα λόμπι και ενάντια στους εργαζομένους η ΝΔ

Κ. Αρβανίτης στο “Π”: Ευρωπαϊκή οδηγία για πλατφόρμες: Με τα λόμπι και ενάντια στους εργαζομένους η ΝΔ

Του
ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left,
Μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL)


Μια από τις τελευταίες επιτελικές «επιτυχίες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως και του τότε υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη, ήταν να συμβάλει στο να καταπέσει η συμφωνία για την οδηγία που αφορά τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών όσων εργάζονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, κυριολεκτικά στο «και πέντε».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γύρισε την πλάτη στους εργαζομένους και έβαλε πλάτη στον Μακρόν για να μην εγκριθεί το προτεινόμενο κείμενο της οδηγίας, στο οποίο είχαν καταλήξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν στα μέσα Δεκέμβρη.

Η πρόταση οδηγίας για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών όσων εργάζονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2021, επεδίωκε να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Deliveroo και η Uber, έχουν το σωστό καθεστώς σύμβασης, αξιοπρεπή μεταχείριση, δικαιώματα και εργασιακές συνθήκες.

Επίσης, προωθούσε νέες, καινοτόμες διατάξεις για την αλγοριθμική διαχείριση στον χώρο εργασίας, την καλύτερη προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην πλατφόρμα όταν βρίσκονται εντός ή εκτός υπηρεσίας, καθώς και αναφορικά με την παρουσία των συνδικάτων στο ψηφιακό περιβάλλον εργασίας.

Κατά την επεξεργασία του φακέλου τα τελευταία δύο χρόνια, στην οποία συμμετείχαμε ενεργά στην αρμόδια Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, υπήρξαν πολλά πισωγυρίσματα και πιέσεις από τα λόμπι των πλατφορμών, ειδικά σε ό,τι αφορά το νέο νομικό τεκμήριο απασχόλησης, μέσω του οποίου οι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα θα μπορούσαν να επαναταξινομηθούν ως μισθωτοί πλήρους απασχόλησης, βάσει της εργασιακής τους σχέσης με τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Παρ’ όλα αυτά, μετά από πολύμηνες και επίπονες διοργανικές διαπραγματεύσεις, επετεύχθη στα μέσα Δεκεμβρίου προσωρινή συμφωνία μεταξύ Επιτροπής, Συμβουλίου και ΕΚ, με πολύ θετικό πρόσημο για τους εργαζομένους.

Λίγες μέρες μετά, όμως, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων, όπου αναμενόταν η τυπική έγκριση της Συμφωνίας, μια σειρά κράτη-μέλη, με πρωτοστάτη τη Γαλλία και ουραγό την Ελλάδα, αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν και η συμφωνία κατέπεσε.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση στην έκδοση της οδηγίας, κάτι που αφήνει εκατομμύρια εργαζομένους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έκθετους, ουσιαστικά βορά στην ασυδοσία των εταιρειών πλατφόρμας, στην εργασιακή επισφάλεια και στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, χωρίς βασικά συλλογικά δικαιώματα, υπό το καθεστώς της ψευδούς αυτοαπασχόλησης.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε για άλλη μια φορά ενάντια σε πολύ θετικές για τους εργαζομένους διατάξεις, όπως είναι:
• η επίρριψη στις εταιρείες του βάρους της απόδειξης ότι όσοι εργάζονται σε πλατφόρμες δεν είναι υπάλληλοι αλλά αυτοαπασχολούμενοι,
• η υποχρέωση των εθνικών αρχών να εξακριβώνουν ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι και
• η πρόσβαση εκατομμυρίων εργαζομένων σε βασικά δικαιώματα, όπως άδεια μετ’ αποδοχών, συνταξιοδότηση, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ., καθώς δεν θα θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι αλλά μισθωτοί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο τότε υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στην υπεράσπιση των εργαζομένων και στην ικανοποίηση των λόμπι των εταιρειών πλατφόρμας, οι οποίες πάσχιζαν να αποφύγουν τις δαπάνες που θα επέφερε η πρόσβαση των εργαζομένων τους σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και δρούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή παρασκηνιακά για να σαμποτάρουν την οδηγία.

Προς έκπληξη κανενός, επέλεξαν το δεύτερο. Άλλωστε, αποτελεί πάγια, τακτική και ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Χατζηδάκη, ο οποίος θεσμοθέτησε τεκμήριο κατά της εξαρτημένης εργασίας και υπέρ της αυτοαπασχόλησης, ώστε να εκφεύγει των ευεργετικών διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας (άρθρο 69 του νόμου 4808/21).

Η μάχη δεν τελείωσε ακόμη. Αναμένουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τη βελγική προεδρία.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, το δικαίωμα σε σταθερή και προστατευμένη εργασία, ενάντια σε όσους θέλουν ένα εργασιακό τοπίο άναρχο και πρόσφορο για κερδοσκοπία.

Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα δώσουμε δυναμικό «παρών» στη μάχη που θα δοθεί εκ νέου ώστε η πρόταση οδηγίας να μην αποδυναμωθεί και να διατηρήσει τις θετικές και αναγκαίες για τους εργαζομένους διατάξεις.

Για μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη, με το συμφέρον των εργαζομένων στο επίκεντρο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ