ΕΕ: “πράσινο φως” για μια ναυτική αποστολή προστασίας των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

ΕΕ: “πράσινο φως” για μια ναυτική αποστολή προστασίας των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πολλοί εμπορικοί φορτωτές έχουν εκτρέψει τα πλοία σε άλλες διαδρομές μετά από επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους μαχητές Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης.

Μεγάλο μέρος του εμπορίου της ΕΕ προς την Ασία διέρχεται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ και ένας αυξανόμενος αριθμός ναυτιλιακών εταιρειών έχει αλλάξει δρομολόγιο μέσω της Νότιας Αφρικής, επιβραδύνοντας το εμπόριο και αυξάνοντας το κόστος.

Στόχος ήταν να καθιερωθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Αρκετοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να επισπευσθεί λόγω των εντάσεων στην περιοχή. Θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 22 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει το Reuters η αποστολή θα δει αρχικά τρία πλοία υπό τη διοίκηση της ΕΕ ως μέρος της λεγόμενης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ.
Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Γαλλία και η Ιταλία, που έχουν ήδη πολεμικά πλοία στην περιοχή, μαζί με τη Γερμανία, που σχεδιάζει να στείλει τη φρεγάτα “Hesse”.

Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι το πολεμικό της πλοίο Languedoc ήδη συντονίζεται με την αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και μοιράζεται πληροφορίες. Το Languedoc έχει ήδη χρησιμοποιήσει πυραύλους για να καταρρίψει drones στην Ερυθρά Θάλασσα και η αποστολή της ΕΕ θα το εγκρίνει, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.

Φωτο: commons.wikimedia.org

Σχολιάστε εδώ