Δεξιά «ανταρσία» – Πέντε υπουργοί και 20 βουλευτές κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Δεξιά «ανταρσία» – Πέντε υπουργοί και 20 βουλευτές κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εύθραυστες παραμένουν οι ισορροπίες στην κυβέρνηση, ενώ συνεχίζεται ο αναβρασμός στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Η ηρεμία που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα είναι –σε μεγάλο βαθμό– επιφανειακή.

Οι κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη προκειμένου να εκτονώσει την ένταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών προσωρινή μόνο ύφεση έχουν επιφέρει. Οι διαφωνίες παραμένουν, όπως και οι επιφυλάξεις, τόσο σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς αυτές θα εκδηλωθούν την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με το συντηρητικό κομμάτι της παράταξης, που δεν βλέπει με καλό μάτι τις πρωτοβουλίες του στο συγκεκριμένο πεδίο και αντιδρά στον εκμοντερνισμό των αρχών της Νέας Δημοκρατίας.

Υπό τον φόβο μιας γενικευμένης ανταρσίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέτρεψε τον αρχικό του σχεδιασμό και έδωσε τη δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ωστόσο, προέτρεψε όσους διαφωνούν να επιλέξουν την αποχή από την ψηφοφορία. Και αυτό διότι αν ένας σημαντικός αριθμός γαλάζιων βουλευτών προσέλθει στη Βουλή και καταψηφίσει, το πλήγμα για την κυβέρνηση, σε πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο, θα είναι ισχυρό. Και το πολιτικό κόστος και για τον πρωθυπουργό προσωπικά σοβαρό και μετρήσιμο.

Έμμεση κομματική πειθαρχία έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στους υπουργούς, με το επιχείρημα ότι δεν νοείται να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, εφόσον μετείχαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όταν εγκρίθηκε. Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει ποια θα είναι η στάση του στην περίπτωση που υπουργοί καταψηφίσουν ή απέχουν από την ψηφοφορία. Πληροφορίες από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αναφέρουν ότι στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να λάβει κανένα μέτρο σε βάρος των απείθαρχων, αλλά θα… περιμένει τον ανασχηματισμό προκειμένου να τους θέσει εκτός κυβέρνησης.

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν δημόσια ότι το κλίμα θα εκτονωθεί σταδιακά, στην πραγματικότητα ανησυχούν ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Το ερώτημα που τους απασχολεί είναι πόσοι από αυτούς θα φτάσουν στο σημείο να το καταψηφίσουν, γεγονός που αναμφίβολα θα δημιουργήσει εντυπώσεις. Λιγότερο ή περισσότερο αρνητικές.

Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να πεισθούν όσοι περισσότεροι γίνεται από τους διαφωνούντες για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου. Οι πιέσεις που θα δεχθούν τις επόμενες ημέρες θα είναι ασφυκτικές, μαζί ενδεχομένως και οι υποσχέσεις για… υπουργοποίηση!

Η προσπάθεια εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και από τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχιστεί μέχρι την παραμονή της ψηφοφορίας στη Βουλή, που πρέπει να αναμένεται κατά το τέλος Φεβρουαρίου. Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση με τους υπουργούς – υφυπουργούς που διαφωνούν και υπολογίζονται σε πέντε τουλάχιστον.

Υπάρχουν ορισμένοι που αντιδρούν πιο έντονα, όπως, π.χ., ο Μ. Βορίδης, που έχει δηλώσει ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Είχε δε τονίσει ότι σε περίπτωση κομματικής πειθαρχίας θα υπέβαλλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση. Μένει να δούμε ποια θα είναι η στάση του στην ψηφοφορία, όσο και των άλλων κυβερνητικών στελεχών που διαφωνούν κάθετα ή έχουν έντονες επιφυλάξεις για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ένα άλλο ζητούμενο είναι η στάση του Αντ. Σαμαρά. Το πιθανότερο είναι να πάει στη Βουλή και να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο στο ενδιάμεσο διάστημα να προβεί σε δημόσια δήλωση, όπου θα εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του ως προς το νομοσχέδιο. Και αυτό θα έχει αρνητικές εντυπώσεις για τον κ. Μητσοτάκη

Όπως και να έχει, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να βγουν αλώβητοι πολιτικά από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μένει να φανεί πόσο σοβαρά θα είναι τα πλήγματα και αν από το ζήτημα θα προκύψουν εσωκομματικά προβλήματα για την κυβερνητική παράταξη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ