Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Η πληγή της τρομοκρατίας στην Τουρκία
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι εγκληματικές ομάδες δρουν έξω από κάθε μέτρο στην Τουρκία. Έχει γραφτεί, αλλά δεν διαψεύστηκε, ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού διατηρούσε στενές επαφές με τη μαφία.
Κατά τη θητεία του αφέθηκαν ελεύθερα ηγετικά στελέχη της μαφίας και του τουρκικού υποκόσμου, με αποτέλεσμα η Τουρκία να γίνει ουσιαστικά καταφύγιο διεθνών εγκληματιών, πρωτίστως από τη Σερβία, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και το Μαυροβούνιο.
Σειρά λόγων έχει ωθήσει την Τουρκία να γίνει καταφύγιο ποινικών, και όχι μόνο.
Πρώτον, η νομοθεσία ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος είναι από τις πιο ελαστικές στον κόσμο.
Δεύτερον, σχεδόν κάθε χρόνο, η τουρκική κυβέρνηση παρέχει αμνηστία σε μια σειρά εγκληματιών.
Τρίτον, επιτρέπεται κανείς να ταξιδέψει εκεί από πολλές χώρες, χωρίς να απαιτείται θεώρηση βίζας.
Τέλος, υπάρχει η μάστιγα των «χρυσών διαβατηρίων», καθώς όποιος έχει χρήματα εξαγοράζει στην ουσία την παρουσία του στην τουρκική επικράτεια.
Τα ηγετικά στελέχη διεθνών συμμοριών μπορούν και αυτά να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα, εάν πληρούν κάποια από τις ανωτέρω προϋποθέσεις και εάν δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους από την Interpol.
Το διεθνές Ινστιτούτο ενάντια στο Ξέπλυμα Χρήματος και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας διαπιστώνει ότι η Άγκυρα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στο ξέπλυμα χρήματος.
Προ διετίας, το ίδιο Ινστιτούτο κατέταξε την Τουρκία στη λεγόμενη «γκρι λίστα» του και έκτοτε η χώρα βρίσκεται υπό στενή διεθνή παρακολούθηση.
Σε μια εποχή που η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ επιδιώκει να προσελκύσει και πάλι διεθνείς επενδύσεις στη χώρα.
Πώς όμως θα πάνε σοβαροί επιχειρηματίες σε μια χώρα όπου έχει βρει καταφύγιο το οργανωμένο έγκλημα; Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει άρδην το τοπίο, η Τουρκία είναι μπροστά σε διεθνείς κυρώσεις από μια σειρά πανίσχυρων οργανισμών.