Καιρός: Θερμή εισβολή την ερχόμενη εβδομάδα

Καιρός: Θερμή εισβολή την ερχόμενη εβδομάδα


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Σε δυτικές κεντρικές και νότιες περιοχές περιμένουμε νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Φαινόμενα τοπικά στο νότιο Ιόνιο, κέντρο ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη, Αττική, Εύβοια, Βόρειο Αιγαίο , Χαλκιδική, Σποράδες, Μαγνησία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι σε βόρειο ρεύμα φτάνοντας τα 4-5b με σταδιακή ενίσχυση στο Αιγαίο έως 7b. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει προς τις μέγιστες τιμές με μικρή πτώση να αρχίζει ο υδράργυρος από τα βόρεια. Παγετός θα εξακολουθεί να επικρατεί τις πρώτες πρωινές ώρες και τις βραδυνές ώρες κατά τόπους.

ΣΑΒΒΑΤΟ: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες σε Σποράδες, Μαγνησία, Αν. Στερεά, Αν. Πελοπόννησο, Αττική, Κυκλάδες και Κρήτη όπου ο καιρός θα επικρατήσει άστατος κατά τόπους με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές που από το απόγευμα με βράδυ θα εξασθενούν και περιοριστούν πολύ τοπικά σε Κυκλάδες και Κρήτη. Έλευση πιο ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά ρίχνοντας την θερμοκρασία από βορρά προς νότο περαιτέρω. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει η θερμοκρασία τους 5-6°  στα υπόλοιπα τους 8-10° και στην νησιωτική χώρα έως 13°. Παγετός θα σημειωθεί νωρίς το πρωί και το βράδυ κατά τόπους. Οι άνεμοι σε βόρειο βορειοανατολικό ρεύμα φτάνοντας στα δυτικά τα 4-5b και στα ανατολικά τα 5-6 και στο Αιγαίο τοπικά έως 8b.

Την Κυριακή ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση με γενικά αίθριο καιρό και λίγες νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Κρύος γενικά καιρός με ξεροβόρι. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 7° στα κεντρικά τους 10 με 11° και στα νησιωτικά τους 14 με 15°. Οι άνεμοι βοριάδες στα 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο έως 7b με σταδιακή εξασθένηση έως το βράδυ. Παγετός κατά τόπους νωρίς το πρωί και το βράδυ.

Θερμή εισβολή την ερχόμενη εβδομάδα

Μετά από δύο φυσιολογικές ψυχρές εισβολές που προηγήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην χώρα μας η νέα εβδομάδα φαίνεται να κάνει ποδαρικό με θερμή εισβολή όπου οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νότιο ρεύμα και θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική ανεβάζοντας απότομα την θερμοκρασία αρκετά σε υψηλές τιμές για την εποχή προς τα μέσα έως και την επόμενη Παρασκευή(19/1), όπου εκεί φαίνεται να κορυφώνεται η θερμή μεταφορά προσεγγίζοντας τους 17-18°C όπου στα νότια και σε ευαίσθητες περιοχές κλειστούς κάμπους η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τοπικά ακόμη και τους 20°C. Ωστόσο δεν αποκλείεται προς τα μέσα της εβδομάδας να υπάρχει και ήπια μεταφορά αφρικάνικης σκόνης όπου θα την ευνοούν οι συνθήκες.

Λίγες θα είναι οι βροχοπτώσεις την επόμενη εβδομάδα χωρίς όμως τα φαινόμενα να έχουν επικίνδυνο χαρακτήρα.

Ποιο αναλυτικά την Δευτέρα θα αρχίζει να μαλακώνει ο καιρός απότομα σε σχεδόν την χώρα με άνοδο της θερμοκρασίας φτάνοντας τους 13-15° και στα νότια νησιωτικά μέχρι τους 17°C στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 9°.

Ωστόσο την Δευτέρα μέχρι Τρίτη θα μας επηρεάσει μια διαταραχή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου εκεί φαίνονται να είναι πολύωρες οι βροχοπτώσεις και στην υπόλοιπη χώρα διάσπαρτα και πιο σύντομα φαινόμενα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα Δυτικά και Βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία την Τρίτη σε περαιτέρω μικρή άνοδο.

Την Τετάρτη εξασθένηση των φαινομένων με βελτίωση στην χώρα και με γενικά καλές καιρικές συνθήκες λίγες πρόσκαιρες βροχές αστάθειας στα πολύ δυτικά της χώρας.

Την Πέμπτη 18/1 ανάλογες καλές καιρικές συνθήκες με μαλακό καιρό σε όλη την χώρα με λίγες βροχές αστάθειας κυρίως στα δυτικά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας καλές οι συνθήκες.

Μέχρι το Σάββατο 20/1 με γενικά καλό καιρό χωρίς φαινόμενα και λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία σε υψηλές τιμές για την εποχή στους 17-18° ξεπερνώντας ακόμη και τους 20° τοπικά.

Πιθανότητα μετά της 21 του μήνα να αρχίζει σιγά σιγά η θερμοκρασία να πέφτει όμως θα δούμε παρακάτω για το αν επηρεαστούμε από κάποια ψυχρή εισβολή και για το αν υπάρξουν ποιο φθινοπωρινά ή χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά στο καιρό από πλευράς φαινομένων όλα είναι ανοιχτά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ