Ακάλυπτοι παραμένουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες
–Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των funds και των τραπεζών και το νέο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός
Όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα των ευάλωτων δανειοληπτών, πάνω από τα κεφάλια των οποίων επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του πλειστηριασμού, το νέο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά, αντίθετα, διευκολύνει την ασυδοσία των servicers ή των ποικιλώνυμων funds, αφού δεν θέτει ασφαλιστικές δικλείδες στις διάφορες διαδικασίες που εισάγει, με αποτέλεσμα το τοπίο να γίνεται ακόμα πιο θολό και πιο πολύπλοκο, για να μην μπορεί κανένας να βγάλει άκρη.
Την καταγγελία αυτή έκανε, μιλώντας στη Επιτροπή της Βουλής που επεξεργαζόταν το νομοσχέδιο, όπου είχε κληθεί ως καθ’ ύλην αρμόδιος, ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός, ο οποίος τόνισε πως η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τους δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν τα μέσα ούτε τις δυνατότητες να βρουν τα παραθυράκια του νόμου που ενδεχομένως τους ευνοούν, ενώ έχουν απέναντί τους και τον κρατικό μηχανισμό, που στη συντριπτική του πλειοψηφία στηρίζει τις τράπεζες.
Αναζητήσαμε τον κ. Κρητικό και συζητήσαμε μαζί του τα όσα κατάγγειλε, τα οποία μόνο προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν.
Είναι φανερό, μας είπε, πως η κυβέρνηση κάτι προσπαθεί να κάνει προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά είναι τόσες οι πιέσεις και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, και τώρα και στο παρελθόν, που στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Δύο προγράμματα «Ηρακλής» πέρασαν, ένας σχετικός νόμος, πολλές ερμηνευτικές διατάξεις, αλλά ο παρονομαστής είναι ο ίδιος: Οι δανειολήπτες παραμένουν έρμαια στα νύχια των funds, που δρουν ασύδοτα, αντισυνταγματικά και παράνομα σε πολλές περιπτώσεις.
Όπως μας είπε ο κ. Κρητικός, το νομοσχέδιο για τα ευάλωτα νοικοκυριά και το σχέδιο «Ηρακλής 3», στην επεξεργασία του οποίου είχε κληθεί να συμμετάσχει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν διασφαλίζει πουθενά τα ευάλωτα νοικοκυριά διότι:
1. Δίνει περιθώριο τριών ετών στον δανειολήπτη για να καλύψει το ποσό της οφειλής και να εξαγοράσει το σπίτι του που έχει κατασχεθεί από το fund. Αυτό, όμως, πώς μπορεί να το κάνει ένας ουσιαστικά οικονομικά κατεστραμμένος άνθρωπος; Μόνο αν κερδίσει το… λαχείο. Οπότε μιλάμε για δώρο – άδωρο. Μόνο αν υπήρχε η δυνατότητα αποπληρωμής με δόσεις σε βάθος 20 – 25 χρόνων θα είχε νόημα η ρύθμιση.
2. Το αποτέλεσμα που δίνει η πλατφόρμα δεν έχει καμιά νομική κατοχύρωση, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, που υπάρχει θέση δικαστικής αποφάσεως. Κατά συνέπεια, τα funds, όταν δεν τα βολεύει, θα το αγνοούν. Άρα, το αποτέλεσμα της πλατφόρμας πρέπει να είναι δεσμευτικό για όλες τις πλευρές.
3. Δεν δεσμεύονται τα funds να δίνουν ουσιαστικές και όχι προσχηματικές απαντήσεις, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μην έχουν τίποτα σίγουρο για να πατήσουν.
«Επιπλέον», όπως τόνισε ο κ. Κρητικός, «δεν υπάρχει έλεγχος σε δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι αποφασίζουν κατά 95% εναντίον των δανειοληπτών. Θα πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση που θα προβλέπει την ίδρυση Αρχής η οποία θα ελέγχει συγκεκριμένες αποφάσεις που θα θεωρούνται άδικες από τους δανειολήπτες».
«Επίσης, θα πρέπει να λειτουργήσουν επιτέλους οι Εποπτικές Αρχές. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία και τον έλεγχο των funds, αλλά δεν λειτουργεί. Γι’ αυτό υπάρχει η ασυδοσία που διαπιστώνουμε καθημερινά και κάποιοι ταλαίπωροι δανειολήπτες τη βιώνουν με εφιαλτικό τρόπο. Αν δεν λειτουργήσουν οι θεσμοί αυτοί, δεν θα γίνει ποτέ τίποτα, ας μην έχουμε αυταπάτες», υπογράμμισε ο Κρητικός.
«Εδώ», διευκρίνισε, «θα πρέπει να τονίσουμε ότι επιβάλλεται να γίνει έλεγχος από την αρχή στα funds. Δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει στον περιπτερά ή στον μανάβη να έχει POS για να δέχεται μόνο πλαστικό χρήμα, και βεβαίως να ελέγχεται, και να επιτρέπει στα funds με μετοχικό κεφάλαιο ενός ευρώ να κάνουν αγορές δανείων από τράπεζες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων. Αυτό δεν είναι ξέπλυμα; Με ένα ευρώ κεφάλαιο πώς μπορεί και αγοράζει δάνεια εκατομμυρίων το fund; Τι συμβαίνει; Πού βρήκε λεφτά; Φορολογήθηκε πουθενά γι’ αυτά; Δεν είναι δυνατόν να κυνηγάμε τους επαγγελματίες για πενταροδεκάρες και να τους ζητάμε ‘‘πόθεν έσχες’’ ακόμα και για ένα ποδήλατο που θα πάρουν και τα funds να αγοράζουν δάνεια εκατομμυρίων χωρίς να… ιδρώνει το αυτί κανενός».
«Αυτά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν, για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα και να πούμε ότι έχουμε κράτος δικαίου. Αν ο πολίτης δεν αισθάνεται εμπιστοσύνη για το κράτος και πιστεύει ότι θα είναι μια ζωή στη γωνία σαν απόβλητο ή παρίας, δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ τίποτα. Απλώς, θα έχουμε ένα χάσμα που θα μεγαλώνει και μια κοινωνία διαρκώς χειμαζόμενη και δυστυχούσα», κατέληξε ο κ. Κρητικός.