Περσικός: Κατάληψη πετρελαιοφόρου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα (Πειρατεία σε εξέλιξη)

Περσικός: Κατάληψη πετρελαιοφόρου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα (Πειρατεία σε εξέλιξη)

To πετρελαιοφόρο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, κατελήφθη από έξι ενόπλους, σύμφωνα με ενημέρωση του βρετανικού στρατού, μεταδίδει η ΕΡΤ (πηγή ertnews.gr). Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation ανακοίνωσε ότι η επικοινωνία με το πλοίο χάθηκε στα ανοιχτά του Ομάν κοντά στο πόλη Σοχάρ. Ένας εκπρόσωπος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε το πλοίο είχε πλήρωμα 19 ατόμων, έναν Έλληνα και 18 από τις Φιλιππίνες, και μετέφερε 145.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου από το Ιράκ, προς την Τουρκία.

Όπως αναφέρει το ertnews.gr, ανώνυμες ναυτιλιακές πηγές αναφέρουν ότι το πλοίο υποχρεώθηκε να αλλάξει κατεύθυνση και να πλεύσει πρός το Ιράν. Διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής, ενώ η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημερώνει ότι το περιστατικό κατεγράφη στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν στην είσοδο – έξοδο των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι ενώ στη συνέχεια το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης του πλοίο AIS απενεργοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.


Σχολιάστε εδώ