Λιτότητα και ακρίβεια: ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ…
…(ΚΑΙ) ΓΙΑ ΤΟ 2024
–Ποδαρικό με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης
–Πιο σφιχτή οικονομική πολιτική, η εντολή από τις Βρυξέλλες
Αντιμέτωποι με ένα κοκτέιλ λιτότητας και ακρίβειας θα βρεθούν οι πολίτες της χώρας κατά τη διάρκεια του 2024, γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο δυσχερή την καθημερινότητά τους, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων.
Δεδομένου ότι το κύμα ανατιμήσεων βασικών αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης σαρώνει την επικράτεια από τις αρχές του 2022, η κατάσταση για ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θα γίνει έτι περισσότερο δύσκολη και θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά στα όρια της απόγνωσης.
Αν η… καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε η χρονιά που ξεκίνησε θα αποδειχθεί το ίδιο, ίσως και περισσότερο, επώδυνη, καθότι έκανε ποδαρικό με αυξήσεις (5%) σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης.
Κάτι που θα επιβαρύνει κι άλλο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Προφανώς, δεν θα είναι η τελευταία αύξηση στη διάρκεια του χρόνου, όπως ακριβώς συνέβη και το 2023, θα ακολουθήσουν κι άλλες τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικό του πόσο στριμωγμένοι είναι οι πολίτες είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες μειώνονται σταθερά οι καταθέσεις στις τράπεζες, απόδειξη ότι τα μηνιαία εισοδήματά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους και αναγκάζονται να ξοδεύουν από τα… έτοιμα.
Μάλιστα, από έρευνα που έγινε προέκυψε το συμπέρασμα ότι ένας στους δύο καταναλωτές θα μειώσει κι άλλο τις δαπάνες στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2024.
Τα μέτρα που έχει υλοποιήσει κατά καιρούς η κυβέρνηση αποδείχθηκαν μη ικανά να ανακουφίσουν ουσιαστικά τους πολίτες, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία να ζητάει νέες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης. Η ακρίβεια συνεχίζει να είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα που ταλαιπωρεί και ανησυχεί τη μεγάλη πλειοψηφία. Στις 17 Ιανουαρίου το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) οργανώνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας κατά της ακρίβειας. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις των εμπλεκομένων, η κατάσταση στην αγορά δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί, αν δεν τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ακρίβεια, με τις διαστάσεις που παίρνει η αισχροκέρδεια, δεν θα είναι το μοναδικό πρόβλημα με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Έστω και με καθυστέρηση, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί και η Ελλάδα, θα επιστρέψουν στο προ κορονοϊού και ακρίβειας καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας. Όπου θα ισχύσουν οι κανόνες για τη μείωση του ελλείμματος αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πιθανόν όχι με την ίδια ένταση που είχαν (οι κανόνες) στην προηγούμενη φάση, πλην όμως, θα υποχρεώσουν τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις δαπάνες, που σημαίνει ότι θα έχουν λιγότερα κονδύλια να διαθέσουν για τη στήριξη των πολιτών τους.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το προσεχές διάστημα, αλλά είναι λίγο – πολύ γνωστό τι θα περιλαμβάνουν.