Οι Γερμανοί ζητούν τώρα εξοπλισμό της Ευρώπης

Οι Γερμανοί ζητούν τώρα εξοπλισμό της Ευρώπης


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί, για να εξασφαλίσει ότι μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τον εαυτό της, καθώς νέες στρατιωτικές απειλές θα μπορούσαν να εμφανιστούν έως το τέλος της δεκαετίας, μολονότι το σημείο εστίασης των συμμάχων τους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, των ΗΠΑ, μετατοπίζεται προς την περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού.

Η Ρωσία αυξάνει σημαντικά την παραγωγή όπλων για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ επίσης απειλεί τα κράτη της Βαλτικής, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να μειώσουν τη στρατιωτική τους δέσμευση στην Ευρώπη, καθώς στρέφονται περισσότερο προς την περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού.

Είναι σαφές ότι η Ευρώπη μπορεί επίσης να χρειαστεί να αντισταθμίσει τη βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία, αν η Ουάσινγκτον δεν συμφωνήσει για νέα χρηματοδότηση, οπότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τη «Γηραιά Ήπειρο».

Η επιλογή της κομβικής Πολωνίας θα πρέπει τώρα να επιτρέψει σε Βερολίνο, Παρίσι και Βαρσοβία να αναπτύξουν περισσότερο τη στρατιωτική τους συνεργασία.

Μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, οι Γερμανοί θέλουν να εδραιωθούν στην ανατολική πτέρυγα, βάσει των αμυντικών σχεδίων του NATO.

Προς το παρόν, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξαγάγουν χερσαίες επιχειρήσεις υποστήριξης στο Αφγανιστάν, τις πρώτες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με τη Γερμανία του παρελθόντος.

Με οικονομία στην ύφεση, με αδύναμη πολιτική ηγεσία μετά την αποχώρηση Μέρκελ και με καχύποπτη σχέση με τις ΗΠΑ, που θα γίνει πιο δύσκολη, αν επανεκλεγεί στις ΗΠΑ ο Τραμπ, έχει λόγους να θέλει να εξοπλιστεί η Ευρώπη.

Ενδόμυχα, η γερμανική ηγεσία ίσως ανησυχεί σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που θέλει να το αντισταθμίσει με τους εξοπλισμούς.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Bundeswehr/Mario Bähr

Σχολιάστε εδώ