Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στον κόσμο που έχει καταγραφεί, επιβεβαιώνουν επιστήμονες της ΕΕ

Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στον κόσμο που έχει καταγραφεί, επιβεβαιώνουν επιστήμονες της ΕΕ

Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο του πλανήτη που έχει καταγραφεί με σημαντική διαφορά και πιθανότατα το θερμότερο στον κόσμο τα τελευταία 100.000 χρόνια, δήλωσε την Τρίτη η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τον Ιούνιο και μετά, κάθε μήνας είναι ο πιο καυτός στον κόσμο που έχει καταγραφεί σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα των προηγούμενων ετών δημιουργώντας παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που χρονολογείται από το 1850, όταν ελέγχεται με δεδομένα παλαιοκλιματικών δεδομένων από πηγές όπως δακτυλίους δέντρων και φυσαλίδες αέρα σε παγετώνες, ο διευθυντής του C3S Carlo Buontempo  είπε ότι ήταν “πολύ πιθανό” η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 100.000 ετών τόνισε και στη συνέχεια ανέφερε: «Αυτή ήταν μια πολύ εξαιρετική χρονιά, από άποψη κλίματος… ακόμη και σε σύγκριση με άλλα πολύ ζεστά χρόνια»

Οι χώρες συμφώνησαν στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ), για να αποφύγουν τις πιο σοβαρές συνέπειές της.

Ο κόσμος δεν έχει παραβιάσει αυτόν την συμφωνία-στόχο – ο οποίος αναφέρεται σε μια μέση παγκόσμια θερμοκρασία 1,5 C για δεκαετίες – αλλά η C3S είπε ότι οι θερμοκρασίες είχαν ξεπεράσει το επίπεδο σχεδόν τις μισές ημέρες του 2023 που αποτέλεσαν «τρομερό προηγούμενο».

Παρά τον πολλαπλασιασμό των κλιματικών στόχων των κυβερνήσεων και των εταιρειών, οι εκπομπές CO2 παραμένουν πεισματικά υψηλές. Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023.

Πέρυσι, η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, 419 μέρη ανά εκατομμύριο, ανέφερε η C3S.

Ήταν επίσης η πρώτη χρονιά κατά την οποία κάθε μέρα ήταν περισσότερο από 1C πιο ζεστή από την προβιομηχανική εποχή. Για πρώτη φορά, δύο ημέρες – και οι δύο τον Νοέμβριο – ήταν 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από ό,τι στην προβιομηχανική περίοδο, είπε η C3S.

Πέρυσι ήταν κατά 0,17 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από το 2016, το προηγούμενο θερμότερο έτος – σπάζοντας το ρεκόρ με ένα “αξιοσημείωτο” περιθώριο, είπε ο Buontempo.

Παράλληλα με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, το 2023 οι θερμοκρασίες ενισχύθηκαν από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και συμβάλλει σε υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Κάθε κλάσμα αύξησης της θερμοκρασίας επιδεινώνει ακραίες και καταστροφικές καιρικές καταστροφές. Το 2023, ο θερμότερος πλανήτης επιδείνωσε θανατηφόρους καύσωνες από την Κίνα στην Ευρώπη, ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους στη Λιβύη και τον Καναδά, τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών που έχει καταγραφεί.

«Οι συγκρίσιμες μικρές αλλαγές στις παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν τεράστιες επιπτώσεις στους ανθρώπους και στα οικοσυστήματα», δήλωσε η Friederike Otto, κλιματολόγος που ηγείται της παγκόσμιας ερευνητικής συνεργασίας World Weather Attribution.

«Κάθε δέκατο του πτυχίου έχει σημασία», πρόσθεσε.

Οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κλιμακώνονται επίσης. Οι ΗΠΑ υπέστησαν τουλάχιστον 25 κλιματικές και καιρικές καταστροφές με ζημιές που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης. Οι παρατεταμένες ξηρασίες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες σόγιας στην Αργεντινή και το σιτάρι στην Ισπανία.

paron.gr με πληροφορίες απο το Reuters

Σχολιάστε εδώ