Να βγει από το τέλμα επιχειρεί ο Μητσοτάκης

Να βγει από το τέλμα επιχειρεί ο Μητσοτάκης

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Με φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να βγάλει την κυβέρνηση από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, σχεδόν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά και τις ήττες, μικρές και μεγάλες, της Νέας Δημοκρατίας στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Καθώς διαπιστώνει (αναγνωρίζει) τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από αυτές, ο πρωθυπουργός προχωρά σε συντονισμένες κινήσεις.

Μετά τον ανασχηματισμό, που εντελώς αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, στα σχέδια του πρωθυπουργού είναι η προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για «ορμητικό κύμα αλλαγών», που, όπως τόνισε, «θα ξεβολέψει μερικούς, αλλά θα ευνοήσει τους πολλούς».

Αρχής γενομένης από την επιστολική ψήφο, που θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο και θα τεθεί σε ισχύ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα εκτιμηθεί από τους πολίτες, ιδιαίτερα δε τους απόδημους, και θα το δείξουν, λένε, την ώρα της κάλπης.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται και η έγκριση από το Κοινοβούλιο της ρύθμισης για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Από ορισμένες πλευρές της αντιπολίτευσης εκφράζονται διαφωνίες, πλην όμως, ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Θεωρεί, με βάση και τις σχετικές έρευνες, ότι η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη της πλειοψηφία τουλάχιστον, συναινεί σε αυτήν τη σημαντική τομή στον χώρο της Παιδείας.

Αγκάθι η καθημερινότητα
Ωστόσο, τις μεγάλες δυσκολίες η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει στα ζητήματα της καθημερινότητας, καθώς, παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις, η κατάσταση, αν δεν επιδεινώνεται, παραμένει σταθερά άσχημη.

Ακρίβεια, Δημόσια Ασφάλεια, Υγεία συνθέτουν ένα «καυτό τρίγωνο» που φθείρει το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης, ενώ στο προσεχές μέλλον είναι πιθανό να θέσει υπό αμφισβήτηση την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με την επέλαση της αισχροκέρδειας, εξελίσσονται σε αχίλλειο πτέρνα για την κυβέρνηση, με το 70% των πολιτών να πιστεύει είτε ότι απέτυχε στο να την αντιμετωπίσει είτε ότι δεν κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει τους ευάλωτους πολίτες.

Υπάρχει και μια τρίτη –χειρότερη– εκδοχή, ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Το ίδιο αρνητική είναι η εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία και στο ζήτημα της δημόσιας ασφαλείας.

Τα κρούσματα μικρής και μεγάλης ε­γκληματικότητας έχουν αυξηθεί, οι διαρρήξεις και οι ληστείες επίσης, οι φονικές επιθέσεις σε αθλητικό επίπεδο το ίδιο. Με συνέπεια στους πολίτες να υπάρχει έντονο το αίσθημα του φόβου αλλά και της δυσφορίας έναντι της κυβέρνησης ότι δεν κάνει ότι για να τους προστατεύσει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ