Η Τεχνητή Νοημοσύνη στους σεισμούς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στους σεισμούς

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα σημαντικό εργαλείο που ίσως θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο και στη σεισμολογία. Όπως είναι γνωστό, ο σεισμός είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που μελετάται κατά την εξέλιξή του.

Αυτό είναι το πρόβλημα – πρώτα εκδηλώνεται και μετά μελετάται. Αυτό που προσπαθούμε πλέον να κάνουμε είναι να εκπαιδεύσουμε τα μοντέλα ώστε να ανιχνεύουν τα πρώιμα σημάδια για την εκδήλωση σεισμού –τις επιταχύνσεις που αναπτύσσονται στο έδαφος πριν από μεγάλα γεγονότα, τη σεισμική ησυχία, τις αλλαγές στον ρυθμό σεισμικότητας– και στη συνέχεια το σύστημα να χτυπά καμπανάκι για τις περιοχές που θεωρούνται ώριμες για εκδήλωση μεγάλου σεισμού.

Στην παρούσα φάση παράγουμε με τα εκπαιδευμένα μοντέλα χάρτες από το παρελθόν και περιμένουμε να δούμε αν αυτοί θα επιβεβαιωθούν ή όχι. Είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν δώσουμε στην κοινωνία την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να γίνει πρόγνωση σεισμού και σε κάθε περίπτωση τονίζουμε πως αυτό που έχει αποδειχτεί παγκοσμίως είναι πως όταν χτίζουμε σωστές κατασκευές, τότε αυτές αντέχουν ό,τι σεισμός και να γίνει.

Οι ερευνητές κάνουμε μελέτες, όμως είναι προτιμότερο για την κοινωνία να εστιάσει στις αντισεισμικές κατασκευές παρά να περιμένει πότε οι ερευνητές θα είναι σε θέση να κάνουν πρόγνωση του σεισμού», επισημαίνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυ­ντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ