Η επικεφαλής του ΔΝΤ Georgieva και η υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Yellen εξέτασαν την επέκταση του προγράμματος δανείου της Αιγύπτου

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Georgieva και η υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Yellen εξέτασαν την επέκταση του προγράμματος δανείου της Αιγύπτου

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα συναντηθούν με τις αιγυπτιακές αρχές στην Ουάσιγκτον , εν μέσω συνομιλιών μεταξύ του Καΐρου και του ΔΝΤ για την επέκταση του προγράμματος δανείου της Αιγύπτου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αίγυπτος, που ήδη παλεύει με υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους, έχει πληγεί σκληρά από τον πόλεμο στη γειτονική Λωρίδα της Γάζας, που απειλεί να διακόψει τις τουριστικές κρατήσεις και τις εισαγωγές φυσικού αερίου, καθώς και από πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας.

“Η υπουργός Yellen ανυπομονεί να ακούσει για τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Αιγύπτου και να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Αιγύπτου για την ενίσχυση της οικονομίας της και τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το Reuters, το πρόγραμμα δανείου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Αιγύπτου που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2022 υποχώρησε αφού η βορειοαφρικανική χώρα απέτυχε να αφήσει το νόμισμά της να κινηθεί ελεύθερα ή να σημειώσει πρόοδο στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Το ΔΝΤ καθυστέρησε τις εκταμιεύσεις περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων που αναμένονταν το 2023, αλλά τον Δεκέμβριο είπε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για την επέκταση του προγράμματος των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεδομένου του οικονομικού κινδύνου από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση.

Φωτο: Wael El Sis/commons.wikimedia.org CC BY-SA 3.0, Link

 


Σχολιάστε εδώ