Έρχεται «τσουνάμι» ελέγχων από την ΑΑΔΕ – Τα νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Για φέτος η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει ένα «τσουνάμι» φορολογικών ελέγχων, ερευνών και διασταυρώσεων, ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.
Περίπου 73.000 φορολογικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός, βάζοντας… στο μάτι κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ και τις εντολές που έδωσε ο διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής με νέα απόφασή του, το 2024 θα πραγματοποιηθούν:
– 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (ΓΔΦΛ), πλην των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
• 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
• 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
• 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
• 885 έλεγχοι – έρευνες φοροδιαφυγής.
Για το 2024 η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί νέα μέτρα και νέα ελεγκτικά εργαλεία, όπως:
1. Έλεγχοι με κάμερες. Οι φορολογικοί έλεγχοι, εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων, θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες, ύστερα όμως από προηγούμενη ενημέρωση των φορολογουμένων. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται.
2. Επέκταση έμμεσων τεχνικών ελέγχων. Οι έμμεσες τεχνικές, που βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογουμένου κ.ά., επεκτείνονται πλέον για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και σε τέσσερις ακόμη περιπτώσεις:
• Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
• Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
• Όταν ο συντελεστής μεικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
• Όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητάει η Φορολογική Διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.
Με τις έμμεσες τεχνικές προσδιορίζονται τα κέρδη και το εκκαθαριστικό βγαίνει με κατ’ εκτίμηση φόρο.
3. Υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση εσόδων – εξόδων στην πλατφόρμα myDATA. Οι εκπτώσεις φόρων και οι δαπάνες προς έκπτωση δεν θα λαμβάνονται υπόψη αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.
4. Αυτοματοποιημένος έλεγχος προσαύξησης περιουσίας. H ΑΑΔΕ ενεργοποιεί ένα νέο σύστημα, το οποίο υπόσχεται άμεση πρόσβαση στα δεδομένα καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ή ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών των φορολογουμένων που ελέγχει. Το νέο σύστημα θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, με στόχο την ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο.
5. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια. Μέσα στο 2024 θα γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση.
6. Ψηφιακό πελατολόγιο. Συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα είναι υποχρεωμένες να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο.