Αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2024 για την Υγεία

Αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2024 για την Υγεία

–Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αυξήσεις στις εφημερίες, εκσυγχρονισμός και ανακαίνιση νοσοκομείων

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Aυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του 2024 για την Υγεία. Ειδικότερα για τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ΕΚΑΠΥ η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 486 εκατ. ευρώ, δηλαδή 13,3%.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη σχετική ομιλία του στη Βουλή: «Συμβασιοποιού­νται μέρα με τη μέρα τα έργα του τομέα υγείας που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,9 δισ. ευρώ και αφορούν εκσυγχρονισμούς και ανακαίνιση νοσοκομείων. Συμπερασματικά, ο προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια για την υγεία και αποτυπώνει ακριβώς τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, κατά 20% θα αυξηθεί από τις αρχές του έτους η αποζημίωση του προσωπικού του ΕΣΥ για τις εφημερίες που θα κάνει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ, γιατί όταν η οικονομία πάει καλά, αντέχει τέτοιες αυξήσεις».

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, η αύξηση αυτή ετησίως ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 2.000 ευρώ μεικτά ή 1.500 ευρώ καθαρά. Ειδικότερα, ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ τον μήνα στις μεικτές αποδοχές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 ευρώ αντίστοιχα. Επί παραδείγματι, ένας επιμελητής Β’ με πέντε χρόνια υπηρεσίας θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο συνολικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019, δηλαδή αύξηση 23%. Επίσης, ένας συντονιστής διευθυντής σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά, δηλαδή μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή αύξηση 3.600 ευρώ τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των αμοιβών κοστίζει σήμερα στον προϋπολογισμό του κράτους 208,3 εκατ. ευρώ, ενώ με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει ότι «τα παραπάνω στοιχεία για το ιατρικό μισθολόγιο είναι ψεύτικα» και προσθέτει τα εξής: «Η αύξηση αυτή κατά 20% αντιστοιχεί σε 1 ευρώ αύξηση στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας. Δηλαδή, η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας μετά τις αυξήσεις θα κυμαίνεται από 5,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 8,42 ευρώ για τον διευθυντή ΕΣΥ. Π.χ., διευθυντής Α’ ζώνης εφημέρευσης παίρνει τώρα 585 ευρώ καθαρά για 3 ενεργές + 3 ετοιμότητες, δηλαδή 83 ώρες, με την αντιστοίχιση δηλαδή 7 ευρώ την ώρα, με την ‘‘αύξηση’’ Μητσοτάκη 702 ευρώ, καθαρά 8,4 ευρώ την ώρα. Μάλιστα, αν δεν γίνει συνοδή ρύθμιση για αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών, όπως απαιτούμε εδώ και χρόνια, η όποια μηδαμινή αύξηση θα μείνει κενό γράμμα, γιατί η εφορία θα την πάρει πίσω την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση.

Όσο για τον τριπλασιασμό του επιδόματος προσέλκυσης και παραμονής στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές, διατηρείται η αθλιότητα να χορηγείται με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983! Δηλαδή, το μηνιαίο επίδομα αγόνου διαμορφώνεται από τα 11,40 ευρώ στα 44,20 ευρώ».

Τι πρόκειται να υλοποιηθεί στην υγεία το 2024
«Με όραμα», όπως ο ανέφερε υπουργός Υγείας, «μέσα στην επόμενη πενταετία να είναι το ΕΣΥ στην πρώτη δεκάδα των δημοσίων συστημάτων υγείας των κρατών της Ευρώπης και να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες», το 2024 πρόκειται να υλοποιηθούν τα εξής:

Οι στρατηγικές προτεραιότητες:
• Μείωση της συχνότητας των σοβαρών χρόνιων παθήσεων.
• Οικοδόμηση κοινωνίας φιλικής προς την τρίτη ηλικία και κυρίως στο ζήτημα της υγιούς διαβίωσης.
• Μείωση ιδιωτικών δαπανών των νοικοκυριών για την υγεία.
• Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ, στον ΕΟΠΥΥ και στον ΕΟΦ και σε μια σειρά άλλους οργανισμούς.
• Εθνικό σχέδιο πρόληψης.
• Στρατηγική αντιμετώπιση των έξι κύριων χρόνιων παθήσεων (καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις –συμπεριλαμβάνουν διαβήτη και αγγειακά– άνοια, ψυχικές νόσοι, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, μυοσκελετικές παθήσεις).
• Ανάπτυξη του προσωπικού του ΕΣΥ, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και δίκαιο σύστημα αμοιβών.
• Μείωση χρόνων αναμονής και για τις θεραπείες και για τις λίστες αναμονής και γρηγορότερη προσέλευση του ΕΚΑΒ, όπου υπάρχει ανάγκη.
• Παροχή εξατομικευμένων, ενοποιημένων, ολοκληρωμένων, υψηλής ποιότητας και ασφαλών υπηρεσιών, βασισμένων στην τεκμηριωμένη ιατρική γνώση. Μεγάλη προτεραιότητα η δημιουργία κέ­ντρων αναφοράς για τις πιο συχνές και σοβαρές χρόνιες παθήσεις.
• Πλήρης εκμετάλλευση της τεχνολογίας προς όφελος των ασθενών.
• Εκπόνηση του υγειονομικού χάρτη της χώρας.

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω στόχων θα υλοποιηθούν τα εξής:
1. Προσλαμβάνονται σταδιακά, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ, εντός του 2023, 4.386 νοσηλευτές για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας.
2. Προκηρύσσονται 1.710 θέσεις για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, εκ των οποίων 225 διασώστες για το ΕΚΑΒ.
3. Προσλαμβάνονται σταδιακά 729 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ επαναπροκηρύχθηκαν 206 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες.
4. Τροποποιήθηκε η διάταξη για τις προσλήψεις γιατρών, ώστε αυτές να γίνονται μέσα σε τρεις μήνες.
5. Ο νέος προγραμματισμός για το 2024 προβλέπει 6.500 προσλήψεις για την υγεία για το 2024 (προκήρυξη 1.450 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΣΥ, 3.050 θέσεων νοσηλευτών, 800 θέσεων διασωστών ΕΚΑΒ και 950 λοιπό προσωπικό για τα νοσοκομεία της χωράς, καθώς και προσωπικό για τους κρίσιμους εποπτευόμενους οργανισμούς).

«Επίσης συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά μια έμπρακτη πολιτική ενάντια στο brain drain, καθώς με απόφασή μας εκχωρήσαμε στις ιατρικές σχολές της χώρας 270 θέσεις πανεπιστημιακών που θα στελεχώσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι νέοι, φιλόδοξοι επιστήμονες, που οι περισσότεροι θα έρθουν από το εξωτερικό, θα στελεχώσουν το ΕΣΥ και θα το πάνε ακόμη πιο μπροστά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, θα εισαχθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με σκοπό την ουσιαστική ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, 30 έτη μετά την εκκίνησή της. Για πρώτη φορά συστήνεται ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ) που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών. Περαιτέρω, θα ολοκληρωθεί η μετεξέλιξη των ψυχιατρικών νοσοκομείων και η ένταξή τους στα κοινοτικά δίκτυα που δημιουργούνται. Τέλος, με το σχέδιο νόμου θα επιτευχθεί η διασφάλιση του θεραπευτικού συνεχούς, μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, και η διά βίου πλοήγηση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ