Έρχεται νέος νόμος για τους μηχανισμούς νόμιμης μετανάστευσης

Έρχεται νέος νόμος για τους μηχανισμούς νόμιμης μετανάστευσης

Μετά την τροπολογία για τους λεγόμενους «παράτυπους μετανάστες-εργάτες γης», o Δημήτρης Καιρίδης φέρνει ένα νέο νομοθέτημα που αλλάζει τα πάντα στους μηχανισμούς νόμιμης μετανάστευσης.

Στόχος του θα είναι να χορηγούνται γρηγορότερα, ευκολότερα και χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες οι άδειες παραμονής και εργασίας, καθώς και οι ανανεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες χορήγησης αδειών εργασίας και παραμονής ψηφιοποιούνται και εκσυγχρονίζονται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο, μέχρι να ψηφιστεί, θα απασχολήσει εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία. Ήδη υπάρχουν γκρίνιες σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές Λύσεις στην Κοινή Πρόκληση της Μετανάστευσης» παρουσία μεταξύ άλλων του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαρ. Σχοινά, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson και των πρέσβεων των χωρών της ΕΕ τόνισε πως οι μεταναστευτικές ροές απαιτούν ευρωπαϊκή λύση που σημαίνει συμπόρευση. Έκανε επίσης λόγο για μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακινητών.

Η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη του τόπου, αρκεί να έχουμε μια συνετή πολιτική, που να στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες ανέφερε:

-Την καταπολέμηση παράνομης διακίνησης ανθρώπινων ζωών, προστατεύοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

-Τη διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη και τα κενά που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, με σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας και τις ευαισθησίες της κοινωνίας.

Επισήμανε ότι η χώρα μας συχνά είναι ενδιάμεσος σταθμός και ο τελικός στόχος των μεταναστών είναι να μεταβούν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, τονίζοντας με έμφαση τον ρόλο της χώρας μας στη φύλαξη των ανατολικών χερσαίων και θαλάσσιων ευρωπαϊκών συνόρων.

Όσοι φτάνουν στα νησιά καταγράφονται και ταυτοποιούνται στις σύγχρονες και οργανωμένες δομές, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019 είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «μιλάμε για μια άλλη εικόνα στα νησιά του Αν. Αιγαίου» την οποία όπως είπε την πιστώνεται η κυβέρνηση «και η ΕΕ που μας στήριξε».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ