Γ. Βλάχος στο “Π”: Η νέα χρονιά να γίνει εφαλτήριο προόδου και εξέλιξης

Γ. Βλάχος στο “Π”: Η νέα χρονιά να γίνει εφαλτήριο προόδου και εξέλιξης

Του
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ
Βουλευτή ΝΔ Ανατολικής Αττικής


Η χώρα έκλεισε τη χρονιά έχοντας πετύχει τους στόχους της. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επισφραγίζει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων.

Το περιοδικό «Economist» έκανε ειδική αναφορά στα επιτεύγματα της Ελλάδας, τοποθετώντας τη στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης του 2023 για τις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Η ελληνική οικονομία τρέχει πλέον με τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά από μόνιμες φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις των εισοδημάτων (μισθοί και συντάξεις), καθώς και έκτακτα μέτρα επιδοματικής στήριξης για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας ως απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις.

Το 2023 έκλεισε θετικά, αλλά κληροδότησε στο νέο έτος την ακρίβεια και έναν πληθωρισμό ο οποίος αποδεικνύεται πολύ δύσκολος στην αντιμετώπισή του. Με συνεχείς προσπάθειες, η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύσεις και να μεταμορφώσει την επιδοματική στήριξη σε μια στέρεη οικονομική πολιτική, με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόνοια, που θα αφορά τους πάντες και ιδίως τους οικονομικά ευάλωτους. Αυτή, εξάλλου, είναι η ιδεολογική ταυτότητα της παράταξής μας και το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η προάσπιση του κοινωνικού της χαρακτήρα.

Οι στόχοι για το νέο έτος –όπως ξεδιπλώθηκαν και προ ημερών, κατά τη διαδικασία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού– είναι φιλόδοξοι, αλλά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα διότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, με μια κυβέρνηση ισχυρή στον Λαό και στη Βουλή. Το περιβάλλον, λοιπόν, είναι ευνοϊκό για τομές και μεταρρυθμίσεις που για πολλά χρόνια είχαν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και στην Ανώτατη Εκπαίδευση με την ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την Παιδεία στη χώρα μας, κάνοντας πράξη στόχους που τέθηκαν για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια, το μακρινό 1978, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά: «Η νέα μεγάλη ιδέα για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλη από το να γίνει η χώρα όχι μόνο περιφερειακό αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού». Αυτό, όμως, προϋπέθετε τη λειτουργία μιας ανταγωνιστικής εκπαιδευτικής «αγοράς» για τους νέους.

Έτσι, μαζί με τη διαρκή στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου, η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν στη διαμόρφωση του πλαισίου κανόνων, ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά – μη κρατικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν διαθέτει ιδιωτικά πανεπιστήμια και μια από τις ελάχιστες διεθνώς. Σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει αυτό κατέβαλε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2006, η οποία εξασφάλισε αρχικά τη συναίνεση του Γιώργου Παπανδρέου (αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ) να προχωρήσουν από κοινού προς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Προσπάθεια η οποία, ωστόσο, δεν καρποφόρησε λόγω υποχώρησης του τελευταίου εξαιτίας εσωκομματικών αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να στερηθεί η χώρα μια τεράστια ευκαιρία να κάνει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός.

Οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει και η προσαρμογή στη λογική της σύγχρονης εποχής είναι πλέον επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο θα συνιστά ένα πρώτο βήμα αναθεώρησης του άρθρου 16. Η χώρα μας με τη μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα θα κρατάει πολλούς από τους χιλιάδες νέους που φεύγουν κάθε χρόνο εκτός συνόρων για να σπουδάσουν και να εργαστούν. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ανάχωμα στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό και θα συνέβαλλε θετικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Στην εξίσωση αυτή, προτεραιότητα είναι και παραμένει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο μόνο ωφελημένο μπορεί να βγει, αφού θα εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση, μέσω πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και απλούστευση της γραφειοκρατίας, ώστε να μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι η συνολική αναβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας, συνοδευόμενη από τολμηρές αλλαγές στη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου, που η πλειονότητα της κοινωνίας τις θεωρεί αναγκαίες. Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές διάστημα αναμένουμε την κοινοποίηση του σχεδίου νόμου, το οποίο στην πρώτη φάση επεξεργασίας του θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Στο τέλος τέλος, κανείς από αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από τα παιδιά των μη προνομιούχων τη δυνατότητα να σπουδάσουν και εκείνα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά εντός της χώρας μας. Στη βάση, λοιπόν, της κοινής παραδοχής ότι η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο, επιδίωξή μας είναι η νέα χρονιά να γίνει εφαλτήριο προόδου και εξέλιξης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ