Μ. Χαρακόπουλος στο “Π”: Για μια Ελλάδα ασφαλή και ευημερούσα

Μ. Χαρακόπουλος στο “Π”: Για μια Ελλάδα ασφαλή και ευημερούσα

Του
Δρος ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής ΝΔ Λαρίσης, πρώην Υπουργού


Η έλευση του 2024 βρίσκει τους Έλληνες με ανάμεικτα αισθήματα. Αναμφίβολα, υπάρχει ένα αισιόδοξο πνεύμα, μια διάχυτη ελπίδα ότι η ζωή μας τη νέα χρονιά θα βελτιωθεί. Πρόκειται, άλλωστε, για μια εύλογη προσδοκία.

Η πολιτική σταθερότητα, που επαναβεβαιώθηκε με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου, και η οικονομική ανάπτυξη, που σφραγίστηκε με την επενδυτική αναβάθμιση των ξένων οίκων αξιολόγησης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη μιας νέας εποχής. Τα στοιχεία από την αύξηση των επενδύσεων, την έκρηξη του τουρισμού, τη μείωση της ανεργίας καταδεικνύουν τη νέα φάση που διανύουμε.

Ταυτοχρόνως με την ελκυστική διεθνή εικόνα που απολαμβάνει η χώρα συνεχίζεται ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης με σημαντικές νομοθετικές τομές. Ήδη έχουν δρομολογηθεί η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η δημιουργία και μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και η αναμόρφωση του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του κράτους με μέτρα όπως η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

Την ίδια ώρα, η επιτάχυνση των αναπτυξιακών προγραμμάτων θα διαμορφώσει αναντίρρητα ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο οικονομικό περιβάλλον. Οι θετικές αυτές εξελίξεις, που ήδη επηρεάζουν το σύνολο των πολιτών, καθώς από 1ης Ιανουαρίου ισχύουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, θα έχουν αναμφίβολα ανάλογη συνέχεια. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όπως ήταν η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, και άρα περισσότεροι νέοι που θα παραμείνουν στη χώρα, έπειτα από τα πολλά χρόνια της αθρόας μετανάστευσης και του brain drain.

Ωστόσο, η χρονιά που μόλις καλωσορίσαμε είναι γεμάτη και με σοβαρές προκλήσεις και άγνωστες παραμέτρους, τόσο στο εσωτερικό πεδίο όσο και στη διεθνή σκηνή. Ιδιαίτερα στη δεύτερη παρακολουθούμε, μεταξύ άλλων, έναν άγριο πόλεμο στην Ουκρανία, που κλείνει δύο χρόνια, έναν νέο πόλεμο στη Γάζα, με χιλιάδες νεκρούς, που απειλεί να πάρει διαστάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, πολεμικές συγκρούσεις στην Αφρική, τεταμένη κατάσταση στο κέντρο των Βαλκανίων.

Το 2024 είναι, επίσης, μια χρονιά που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, με σοβαρές ενδείξεις για άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, αλλά και εκλογές στις ΗΠΑ, με άδηλη την έκβαση. Όλα αυτά θα επηρεάσουν μοιραία και την εσωτερική κατάσταση, που επιπλέον επιβαρύνεται από την έκρηξη της ακρίβειας, που ταλανίζει το μέσο νοικοκυριό. Οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνουν σοβαρά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πράγματι, ο πληθωρισμός των τροφίμων δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά χαρακτηρίζει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας ως παρεπόμενο του ρωσοουκρανικού πολέμου και της ενεργειακής κρίσης. Και ναι, η κυβέρνηση δίνει έναν αγώνα για τη συγκράτηση των αυξήσεων, ακόμη και με πρόστιμα σε μεγάλους ομίλους, αλλά είναι φανερό ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ένταση της προσπάθειας και επιμονή των ελεγκτικών μηχανισμών για αλλαγή του τοπίου.

Επιπλέον, θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας, που πολλαπλασιάζονται σε επικίνδυνο βαθμό. Οι πρόσφατοι τραγικοί θάνατοι αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος, τα αιματηρά γεγονότα με συμπλοκές, συχνά με ανήλικους, καθώς και οι επιθέσεις με σκοπό τη ληστεία αποκαλύπτουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, αλλά αντιθέτως απαιτείται διαρκής εγρήγορση στη μάχη με το έγκλημα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ισχυρή κοινωνική εντολή για να προχωρήσει στις αναγκαίες πολιτικές για μια Ελλάδα ασφαλή και ευημερούσα σε έναν ταραγμένο κόσμο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ