Καιρός: Πότε πέφτουν μέγιστες θερμοκρασίες

Καιρός: Πότε πέφτουν μέγιστες θερμοκρασίες


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


Ο Γενάρης μπήκε αρκετά ήπια, όπως είχαμε αναφέρει αρκετό διάστημα πριν, και θα συνεχίσει έως σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, ενώ λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα δυτικά της χώρας και η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα, χωρίς κάποια ιδιαίτερη μεταβολή.

Σήμερα, ανήμερα των Φώτων, μέχρι και το μεσημέρι φαίνεται πως θα έχουμε γενικά καλές καιρικές συνθήκες σε όλη σχεδόν τη χώρα, με λίγα φαινόμενα στα δυτικά της χώρας και λίγο περισσότερες μπόρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη. Όμως, από το βράδυ, αρχικά από τα δυτικά και την Κυριακή και στην υπόλοιπη χώρα, θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους βροχές ή σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα εστιάζουν κυρίως σε περιοχές της δυτικής χώρας και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα φαινόμενα θα είναι σε πιο τοπικό επίπεδο και δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση την Κυριακή, κυρίως στα δυτικά, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 13 – 14 βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα και θα φτάσει τους 16 – 18 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και θα ενισχυθούν αρχικά στο Ιόνιο, φτάνοντας τα 7 – 8 Μποφόρ, και από το βράδυ και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας από το Σάββατο το βράδυ και κατά τη διάρκεια της Κυριακής.

Η νέα εβδομάδα φαίνεται να φέρνει αλλαγή κυκλοφορίας, η οποία θα μετατραπεί σταδιακά από ζωνική σε μεσημβρινή, με αποτέλεσμα ο ψυχρός αυλώνας να καταφέρει από την ερχόμενη Τρίτη και ιδιαίτερα προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να κατεβάσει ψυχρές αέριες μάζες, πολικής προέλευσης, έως και τη Βαλκανική Χερσόνησο, επηρεάζοντας πιο ήπια και τη χώρα μας, με πτώση της θερμοκρασίας από Βορρά προς Νότο και με διαστήματα με άστατο καιρό σε μεγάλο μέρος της χώρας, με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βόρειους και θα ενισχυθούν στις θάλασσες, φτάνοντας τα 7 – 8 και τοπικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο τα 9 Μποφόρ.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση την Τρίτη και ιδιαίτερα την Τετάρτη, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσουν τους 6 – 7 βαθμούς, στα κεντρικά τους 9 – 11 και στα πιο νότια νησιωτικά τους 13 – 14 βαθμούς.

Όπως είχαμε αναφέρει αρκετές ημέρες πριν, από σήμερα μπαίνουμε σε μια «παρέλαση» συστημάτων, τα οποία θα μας επηρεάζουν κατά διαστήματα, ενώ προς το δεύτερο δεκαήμερο θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, με τον καιρό να θυμίζει επιτέλους χειμώνα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ