Βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης ο Σαμαράς

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Σε ενεργή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί, στα θεμέλια της κυβέρνησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας τείνει να εξελιχθεί ο Αντ. Σαμαράς. Η τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα και όλες οι κινήσεις του παραπέμπουν στο μακρινό 1993, όταν ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη και έστειλε τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση.

Προφανώς, οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, καθώς σε διάστημα λίγων εβδομάδων διαφοροποιήθηκε τρεις φορές σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης.

Σε μία δε περίπτωση ζήτησε δημόσια την αναστολή νομοθετικής πρωτοβουλίας (Μεταναστευτικό), γεγονός πρωτοφανές. Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στην κυβερνητική παράταξη. Πόσω μάλλον που ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο διαφώνησε αλλά και καταψήφισε τη σχετική τροπολογία, δίνοντας στην υπόθεση διαστάσεις βεντέτας με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Είχαν προηγηθεί οι δημόσιες διαφωνίες του για τα ελληνοτουρκικά και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η τακτική του κ. Σαμαρά έχει προκαλέσει απορίες και ερωτηματικά ως προς τα κίνητρα και τις πραγματικές προθέσεις του. Έχει, όπως είναι φυσικό, πυροδοτήσει πολλά και ποικίλα σενάρια.

Σενάριο πρώτο: Σύμφωνα με ορισμένους, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι με τη μετακίνησή του προς τον χώρο του Κέ­ντρου ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της παράταξης και έχει αλλοιώσει την ιδεολογία της.

Κάτι που ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχθεί και έχει αποφασίσει να αντιδρά σε κάθε ευκαιρία. Υποστηρίζουν δε ότι στα σχέδια του κ. Σαμαρά περιλαμβάνεται και η ίδρυση ενός αμιγώς δεξιού κόμματος, που θα προκύψει από τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα, αν θα ηγηθεί αυτού ο κ. Σαμαράς ή θα τοποθετήσει επικεφαλής πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, είναι μικρή λεπτομέρεια.

Σενάριο δεύτερο: Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, με την εν γένει στάση του ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί πιέσεις (κάποιοι μιλούν για πολιτικό εκβιασμό) προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, επιδιώκοντας… ανταλλάγματα. Το 2025 λήγει η θητεία της Κατ. Σακελλαροπούλου και ο κ. Σαμαράς επιθυμεί διακαώς να τη διαδεχθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με το «αντάρτικο» κατά της κυβέρνησης θέλει να εξασφαλίσει τη δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη.
Φήμες λένε ότι στην πορεία ο κ. Σαμαράς θα γίνει ακόμη πιο πιεστικός, καθότι υπάρχουν δύο κακά προηγούμενα: Το 2020 ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να τον κάνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δεν του έδωσε και τη θέση του Επιτρόπου, προτίμησε τον Μ. Σχοινά. Κάτι που είχε εξοργίσει τον πρώην πρωθυπουργό.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: tovatraxi.com


Σχολιάστε εδώ