Τα πυρηνικά εργοστάσια της Τουρκίας

Τα πυρηνικά εργοστάσια της Τουρκίας


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ότι η Τουρκία κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού είναι γνωστό. Το εργοστάσιο, μάλιστα, γίνεται με την κομβική υποστήριξη του Πούτιν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ρώτησε τον τούρκο Πρόεδρο για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία, στη διάρκεια του γεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών και των δύο χωρών (πόσοι θα είναι συνολικά, πού θα βρίσκονται και κυρίως πότε θα λειτουργήσουν).

Ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι η μονάδα που βρίσκεται στο Ακούγιου είναι έτοιμη και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει, χωρίς να προσδιορίσει όμως τον ακριβή χρόνο.

Άλλοι τρεις, μικρότεροι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας ετοιμάζονται, είπε, και είναι προγραμματισμένοι να λειτουργήσουν το 2028, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει προγραμματισμός να λειτουργήσει ακόμα ένας πυρηνικός σταθμός στη Σινώπη.



 

Ωστόσο, ο τούρκος Πρόεδρο συνέχισε να μιλάει για τα μελλοντικά σχέδια της Τουρκίας και πληροφόρησε τον πρωθυπουργό ότι η Τουρκία προγραμματίζει να δημιουργήσει στο μέλλον και έναν άλλον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος, όπως είπε, θα εγκατασταθεί και θα λειτουργεί στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Και ακριβώς στο σημείο αυτό ο κ. Ερντογάν διατύπωσε στον κ. Μητσοτάκη την πρόταση για ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα, λέγοντας πως, όταν και όποτε λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός της Θράκης, θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και στις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να του απάντησε πως αν του το είχε προτείνει πριν από 20 χρόνια, μπορεί και να το συζητούσε, αφού τώρα η Ελλάδα κάνει μεγάλη στροφή στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και η συζήτηση έκλεισε κάθετα.

Αν και το παραπάνω σχολιάστηκε στους διπλωματικούς κύκλους, και όχι μόνο, αυτό που ανησυχεί διάφορους παράγοντες είναι τα στάνταρ ασφαλείας της Τουρκίας για τα πυρηνικά εργοστάσια. Είναι από τις περιπτώσεις που η ανησυχία αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: Markus Distelrath από το Pixabay


Σχολιάστε εδώ