Αλ. Μεϊκόπουλος στο “Π”: Τι πρέπει να γίνει για να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα
Του
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μαγνησίας,
Τομεάρχη Αθλητισμού
Δυστυχώς, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στου Ρέντη και τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από ναυτική φωτοβολίδα, ο αθλητισμός και η φίλαθλη κοινότητα «χρεώνονται» άδικα, για άλλη μια φορά, τη συνολική ευθύνη της διαρκούς διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και της έξαρσης της ακραίας βίας.
Κάποιοι, μάλιστα, υιοθετούν, απερίσκεπτα τον όρο «οπαδική βία», ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται αποκλειστικά είτε για «οπαδούς της βίας» που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τις συλλογικές τους προτιμήσεις είτε για μέλη του οργανωμένου εγκλήματος που λυμαίνονται τον οπαδικό χώρο.
Ο επιπόλαιος και περιστασιακός τρόπος προσέγγισης του ζητήματος της βίας –συνήθως μετά από τραγικά συμβάντα, όπως οι δολοφονίες Καμπανού και Κατσουρή– δεν παρέχει, προφανώς, τη δυνατότητα για εμπεριστατωμένη και ολιστική προσέγγιση αυτού του σύνθετου φαινομένου.
Τα όρια του πολυεπίπεδου και πολυπαραγοντικού προβλήματος της βίας –λεκτικής και σωματικής– εκτείνονται από τα ευρύτερα αδιέξοδα, κυρίως, της νεολαίας και την παρείσφρηση ακραίων ομάδων στο οπαδικό κίνημα έως τον δημοσιογραφικό οπαδισμό και τη διάχυση της βίας διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν πρέπει να προξενούν καμία εντύπωση οι ανεπαρκείς, κατά καιρούς και εκ του αποτελέσματος, παρεμβάσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αφού τις περισσότερες φορές νομοθετεί και ενεργεί με γνώμονα τον βραχυπρόθεσμο περιορισμό αντί της μακροπρόθεσμης εξάλειψης, με προσανατολισμό περισσότερο στην καταστολή παρά στην πρόληψη. Είναι καιρός η Πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα κοινωνικά και επιστημονικά δεδομένα, αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα και υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό δημοκρατικό πλαίσιο πρόληψης και θεραπείας του φαινομένου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εξ αφορμής του θλιβερού γεγονότος στου Ρέντη και διαπιστώνοντας την απαράδεκτη απραξία και την επικίνδυνη ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας, επέδειξε τάχιστα αντανακλαστικά και πρότεινε έναν συνδυασμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, που αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της προοδευτικής παράταξης για την επιτυχή αντιμετώπιση του φαινομένου. Η κυβέρνηση, διά στόματος του αρμόδιου για τον Αθλητισμό υπουργού, υιοθέτησε μερικά εξ αυτών, στοχεύοντας αφενός στη μείωση των βίαιων περιστατικών εντός γηπέδων και αφετέρου στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.
Η εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα μέσα, η εγγυημένη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια των αθλητικών αναμετρήσεων από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, η ουσιαστική ταυτοποίηση, η υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και η απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης που αναγράφεται στο εισιτήριο, η υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας, ο υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας των μέσων κατόπτευσης της εγκατάστασης πριν από κάθε αναμέτρηση, η δημιουργία αυστηρού πλαισίου ευθύνης για τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες, η ενσωμάτωση των κυρώσεων που προβλέπονται από την UEFA και η εφαρμογή του ήδη αυστηρού υφιστάμενου νομικού πλαισίου είναι μέτρα που θα επαναφέρουν το αίσθημα ασφάλειας στα γήπεδα, αλλά δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν συνολικά το ζήτημα.
Η πρόληψη και η θεραπεία απαιτούν ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Απαιτούν τη δημιουργία υγιούς φίλαθλης κουλτούρας από τις μικρές ηλικίες μέσω της εκπαίδευσης και της οικογένειας. Απαιτούν την ανάπτυξη Αθλητικής Παιδείας στο σχολείο μέσα από βιωματικές και συνεργατικές μορφές μάθησης στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Απαιτούν την ενεργοποίηση φορέων και υπηρεσιών για εξωστρεφείς δράσεις που πραγματοποιούνται για τη νεολαία με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και την καθοδήγηση των νέων οπαδών, οι οποίες περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, την παροχή συμβουλών για εκπαιδευτική ή επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς και την προτροπή οργάνωσης συλλογικών κοινωνικά επωφελών δράσεων. Απαιτούν, επιτέλους, την ανάδειξη των εναλλακτικών φωνών που υπάρχουν μέσα στον οπαδικό χώρο προκειμένου να εμπλακούν στη δημιουργία ενός διαφορετικού πολιτισμού της εξέδρας, ανοιχτού στην αθλητική ετερότητα.
Με ισχυρή την πεποίθηση ότι πρέπει να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα και κάθε αθλητική αναμέτρηση να είναι μια γιορτή, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα συνεχίσει με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις, εντός και εκτός Βουλής, την προσπάθεια να γίνει η επιστροφή αυτή σύντομα και με ασφάλεια.