Οικονομικές ειδήσεις

Οικονομικές ειδήσεις

♦ Σε ύφεση η Γερμανία και το 2024. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ΙW, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% το επόμενο έτος. Το ινστιτούτο επικαλείται τη δημοσιονομική κρίση και την αβεβαιότητα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

♦Συνέστησαν 69 εικονικές εταιρείες, έλαβαν 44 επιστροφές ΦΠΑ ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, άνοιξαν 131 τραπεζικούς λογαριασμούς και πήραν 133 επιστρεπτέες προκαταβολές, στο πλαίσιο της ενίσχυσης την περίοδο της πανδημίας. Η λεία του κυκλώματος, που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, από φορολογικές απάτες υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ.

♦Τα σούπερ μάρκετ αυξάνουν μισθούς και θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η εποχή που ο κλάδος ήταν από τους κυρίαρχους της μερικής απασχόλησης τείνει να παρέλθει ανεπιστρεπτί. Κι αυτό γιατί οι αλυσίδες, για να συγκρατήσουν τις διαρροές εργαζομένων, αυξάνουν όχι μόνο τους μισθούς αλλά και τις θέσεις απασχόλησης. Τα κενά πάντως είναι μεγάλα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν καλύπτονται περίπου 8.000 θέσεις εργασίας.

♦Η Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ψηφοφορίας για τις 100 καλύτερες κουζίνες και τα 100 καλύτερα φαγητά στον κόσμο για το 2023, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ στην πρώτη θέση ισοβάθμησαν Ιταλία και Ιαπωνία. Με άριστα το 5, η ελληνική κουζίνα πήρε 4,64, ενώ η Ιταλία και η Ιαπωνία πήραν 4,65. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Πορτογαλία με 4,61 και η Κίνα με 4,59.

♦Αυξήσεις από 3% έως 6% στα ασφάλιστρα των ΙΧ δρομολογούν οι ασφαλιστικές για το 2024, με έμφαση στις γεωγραφικές περιοχές, στους τύπους των αυτοκινήτων και στις ηλικιακές κατηγορίες που προκαλούν τις υψηλότερες ζημιές. Την κύρια επιβάρυνση θα υποστούν οι νέοι οδηγοί, που θεωρούνται πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα, αλλά και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, που συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο των ατυχημάτων, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη.

♦Σε λειτουργία ο ψηφιακός βοηθός, που επιτρέπει στους πολίτες να αναζητήσουν πληροφορίες σχεδόν για κάθε είδους συναλλαγή με το Δημόσιο μέσω φωνητικής ή γραπτής εντολής. Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Ο mAigov επιτρέπει τον ταχύτερο και ευκολότερο εντοπισμό άνω των 1.600 ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
Το έργο της κατασκευής του νέου προαστιακού σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα παρουσίασαν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου. Το έργο θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά νέα γραμμή μήκους 34,6 χλμ., η οποία θα συνδέει τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα. Ανάδοχος για την κατασκευή έχει αναδειχθεί η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Mytilineos, ενώ το συμβατικό τίμημα είναι 95,7 εκατ. ευρώ.

♦Κομβική χρονιά για το μέλλον του τουρισμού χαρακτήρισε το 2023 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης. Όχι λόγω του νέου ιστορικού ρεκόρ στα έσοδα αλλά, κυρίως, λόγω της εμφανούς πλέον ανάγκης να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά του.

♦Σε αυξήσεις μισθών και παροχών προχωρεί η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, και μάλιστα άμεσα, αρχής γενομένης από το δώρο των Χριστουγέννων. Συνολικά, με βάση τη νέα πολιτική του ομίλου, η δαπάνη για αμοιβές και παροχές αυξάνεται ετησίως κατά 30,7 εκατ. ευρώ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ