Με χοιρινό ή κοτόπουλο πέρασαν οι περισσότεροι τα Χριστούγεννα

Με χοιρινό ή κοτόπουλο πέρασαν οι περισσότεροι τα Χριστούγεννα


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Μεγάλη ήταν η κίνηση την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, παραμονή Χριστουγέννων, στις δύο κεντρικές αγορές της Αθήνας και του Πειραιά, δηλαδή στη Βαρβάκειο και στους πεζόδρομους των οδών Δημοσθένους και Λυκούργου αντίστοιχα.

Ο κόσμος όντως ήθελε να ψωνίσει, ήθελε να πάρει κάτι ξεχωριστό για την ημέρα της γιορτής και βγήκε ομαδικά στις αγορές. Άνθρωποι κάθε ηλικίας έκαναν τη βόλτα τους, συνέκριναν τις τιμές και ψώνιζαν ανάλογα με το βαλάντιό τους.

Οι περισσότεροι, όμως, άλλα ήθελαν να πάρουν και άλλα πήραν. Οι τιμές σε πολλά προϊόντα ήταν απαγορευτικές και ο κόσμος συμβιβάστηκε με λίγα και φθηνά.

Όπως έλεγαν κρεοπώλες και από τις δύο αγορές, τα προϊόντα που έφυγαν περισσότερο από τους πά­γκους ή τα τσιγκέλια ήταν τα χοιρινά και τα κοτόπουλα. Τα κοτόπουλα ολόκληρα και τα χοιρινά κομμένα σε μερίδες, κυρίως από σπάλα ή μπούτι, για τον φούρνο.

Κάποιοι περιορίστηκαν σε μπριζόλες ή πανσέτες και κάποιοι άλλοι σε επεξεργασμένα είδη, όπως ρολό κοτόπουλο ή χοιρινό, φιλέτο στήθος κοτόπουλο, παϊδάκια κοτόπουλο κ.λπ. Η προτίμηση σε αυτά τα είδη οφείλεται, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, στη χαμηλή τιμή τους. Δηλαδή, έβρισκε κανείς κοτόπουλο με 2,5 και 3 ευρώ το κιλό και χοιρινό με 6 ευρώ το κιλό, που και πάλι ήταν ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς το κοτόπουλο είχε 1,90 ευρώ το κιλό και το χοιρινό 4,90. Σε σχέση όμως με τα υπόλοιπα είδη κρέατος, που οι τιμές τους είχαν… πετάξει, ήταν κάπως προσιτά, γι’ αυτό και… έφυγαν.

Από εκεί και πέρα… το χάος. Το αρνί στα 13 ευρώ το κιλό, το κατσίκι στα 14, η γαλοπούλα στα 12 – 13 ευρώ, το μοσχάρι στα 13, η φέτα στα 12,50 ευρώ, η γραβιέρα Κρήτης στα 12,50 ευρώ το κιλό και η γραβιέρα Νάξου στα 17 ευρώ το κιλό, το κασέρι στα 14 ευρώ και το ρεγκάτο εισαγωγής στα 10,50 ευρώ το κιλό. Ακόμα και τα χόρτα είχαν 2 ευρώ το κιλό, και λέμε για τα καλλιεργήσιμα, όχι τα άγρια ή το σταμναγκάθι, που είχαν 4 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη, οι ντομάτες ήταν στα 2,20 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια 1 ευρώ η ρίζα, τα λάχανα 1 ευρώ το κιλό, οι πατάτες 1 ευρώ το κιλό και πάει λέγοντας.

Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια, αν ήθελε να φάει σχετικά καλά, θα έπρεπε να δώσει 26 ευρώ για 2 κιλά αρνί, 1 ευρώ για ένα κιλό πατάτες, 6 ευρώ για μισό κιλό φέτα, 2 ευρώ για ένα κιλό ντομάτες, 5 ευρώ για μισό λίτρο λάδι και 4 ευρώ για ένα Χριστόψωμο. Σύνολο, δηλαδή, 44 ευρώ για ένα γεύμα. Αν βάλουμε και μισό κιλό μελομακάρονα, πάμε στο πενηντάρι. Ένας μισθοσυντήρητος, που παίρνει 1.000 ευρώ τον μήνα, πώς θα βγει; Αν θέλει 50 ευρώ για μία μέρα, τις υπόλοιπες 29 μέρες τι θα τρώει η οικογένειά του; Με δεδομένο ότι έχει να πληρώνει ρεύμα, τηλέφωνο, εφορία κ.λπ. Και με το δεδομένο ότι μένει σε δικό του σπίτι και δεν πληρώνει ενοίκιο. Φανταστείτε να είχε και ενοίκιο.

Ούτε… σουβλάκι δεν θα μπορούσε να πάρει. Γι’ αυτό ο κόσμος περιορίστηκε στα χοιρινά και στα κοτόπουλα και πέρασε όπως όπως τα Χριστούγεννα.

Με στέρηση και υπομονή. Και ελπίδα για καλύτερες μέρες. Που δεν φαίνονται όμως…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Freepik

Σχολιάστε εδώ