Κ. Ιωαννίδης στο “Π”: Δημόσιο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο χρειαζόμαστε και όχι super market πτυχίων

Κ. Ιωαννίδης στο “Π”: Δημόσιο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο χρειαζόμαστε και όχι super market πτυχίων

Του
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ,
Υπεύθυνου του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας


Νέο χτύπημα στην αξία του πτυχίου, ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση συνδεδεμένη με το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Αυτά θα μείνουν όταν κατακάτσει η στάχτη που η κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτυχώς να ρίξει στα μάτια της νεολαίας και του λαού, σε ό,τι αφορά την ίδρυση ιδιωτικών –«μη κερδοσκοπικών»– πανεπιστημίων.

Αυτοί που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέους, με το λύκειο-εξεταστικό κέντρο, τι λένε στην εργατική-λαϊκή οικογένεια πιο ξεκάθαρα από ποτέ; Ότι τα παιδιά της θα πρέπει να υπερπηδήσουν το ένα ταξικό εμπόδιο μετά το άλλο για να φτάσουν στο πανεπιστήμιο, αλλά οι πόρτες για ανώτατες σπουδές, με πτυχία ήδη αναγνωρισμένα, είναι ορθάνοιχτες για όσους μπορούν να πληρώσουν!

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ταξικά άδικο και κοινωνικά επικίνδυνο. Και αυτό διότι:

• Κλιμακώνει την επίθεση στα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων και πρακτικά καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα που κάποιοι θα εισέρχονται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τελικά, η λαϊκή οικογένεια, με τα αυστηρά κριτήρια της φορολογικής δήλωσης, θα συνεχίσει να ματώνει για να περάσουν τα παιδιά της τα τείχη των ταξικών εμποδίων για μία θέση στο πανεπιστήμιο.
• Δίνεται αποφασιστικό χτύπημα στην αξία του πτυχίου. Την ίδια ώρα που κόπτονται για το χάσμα δεξιοτήτων, δημιουργούν ακόμα περισσότερες κατηγορίες πτυχίων για το ίδιο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η στρατιά των άνεργων πτυχιούχων και να συμπιέζονται προς τα κάτω τα δικαιώματα όσων καταφέρνουν να εργάζονται.
• Η συνύπαρξη δημόσιων – ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιταχύνει τις αντιδραστικές αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια. Με συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, νέους κόφτες εισακτέων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης κ.ά., θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δημιουργηθεί χώρος για την αγορά των ιδιωτικών και ταυτόχρονα για να μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια. Η πείρα δείχνει ότι ούτε τα δημόσια νοσοκομεία αναβαθμίστηκαν από τη συνύπαρξη με τα ιδιωτικά ούτε τα δημόσια σχολεία από τη συνύπαρξη με τα ιδιωτικά.

Η πρόκληση συνεχίζεται όταν η κυβέρνηση ισχυρίζεται, με θράσος, ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «θα καλύψουν και τη μεγάλη, διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία! Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που εκθείαζε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (η οποία αποκλείει χιλιάδες νέους και νέες από τα πανεπιστήμια), ισχυριζόμενος ότι θα τονώσει την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, την οποία παρουσιάζει ως απεγκλωβισμό των νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια. Θυμίζουμε ότι για τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η κυβέρνηση επικαλούνταν την αριστεία και κατακεραύνωνε την εισαγωγή στα ΑΕΙ με χαμηλές βαθμολογίες.

Το ΚΚΕ θα βρεθεί με όλες του τις δυνάμεις στο πλάι των φοιτητών, των μαθητών και των λαϊκών οικογενειών, το μέλλον των οποίων πλήττεται συντριπτικά με το νομοσχέδιο αυτό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα πραγματικά αναβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών σε όλα τα επίπεδα. Από τη στέγη και τη στέγαση έως και το επίπεδο των σπουδών και την πλήρη κάλυψη των κενών που υπάρχουν σε ακαδημαϊκό προσωπικό.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πτυχία υψηλού επιπέδου και όχι super market πιστοποιήσεων, που θα έχουν ενσωματωμένη την επαγγελματική αναγνώριση, ώστε να μην απαιτούνται έξτρα κύκλοι και δοκιμασίες για την πρόσβαση των αποφοίτων στο επάγγελμα. Για όλα αυτά, λοιπόν, το άδικο νομοσχέδιο πρέπει να μην κατατεθεί!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ