Εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ φέρνει το 2024

Εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ φέρνει το 2024

Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, η Ελλάδα καταρτίζει σχέδια για να πουλήσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα το επόμενο έτος.

Η πηγή, η οποία έχει ζητήσει να μην κατονομαστεί επειδή το σχέδιο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, ανέφερε ότι η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει νέα ομόλογα ύψους 8 – 10 δισ. ευρώ για να καλύψει ανάγκες χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ για το 2024. Οι πωλήσεις θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η S&P και η Fitch Ratings αναβάθμισαν την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και έτσι άνοιξαν την πόρτα σε μια δεξαμενή κεφαλαίων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους.

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η μείωση του «μαξιλαριού» ρευστότητας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης για να καθησυχάσει τις αγορές. Το απόθεμα αυτό θα είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2024 και θα πέσει κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα 10ετή ομόλογα της χώρας ξεπερνούν τις επιδόσεις του ιταλικού χρέους ήδη από τον Μάιο, ενώ η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου είναι κάτω από τις 20 μονάδες βάσης. Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι μια σαφής ένδειξη του ότι οι επενδυτές θεωρούν πως τελείωσε η κρίση στην Ελλάδα.

Επίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του καθαρού χρέους και το 2024. Η χώρα μας είχε προαναγγείλει ότι θα μειώσει το χρέος ως αναλογία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος και 207% το 2020.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ