Πολ Λιντς: Προσπαθώ να μείνω πιστός στο γράψιμο και να ζω από αυτό

Πολ Λιντς: Προσπαθώ να μείνω πιστός στο γράψιμο και να ζω από αυτό

[Εξομολογήσεις]

«Πρέπει να είσαι καλός για να εκδώσουν το βιβλίο σου. Αλλά παρατηρώ ότι υπάρχει εσχάτως μεγάλη όρεξη για ιρλανδικά μυθιστορήματα. Μια σημαντική βοήθεια που έχουμε είναι το Συμβούλιο Τεχνών της Ιρλανδίας, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Βοηθάει πολύ τους συγγραφείς και εγώ προσωπικά αισθάνομαι ότι έχω ωφεληθεί – μέσω εκδόσεων ή residencies.

Παράλληλα ισχύει η α­παλλαγή φόρου για το εισόδημα των συγγραφέων μέχρι τις 50.000 ευρώ. Φυσικά ισχύει ο κανόνας ότι ως συγγραφέας μπορείς να βγάλεις λεφτά σε έναν χρόνο και να περιμένεις ύστερα για μία πενταετία. Προσωπικά, προσπαθώ να μείνω πιστός στο γράψιμο και να ζω από αυτό, επειδή νιώθω ότι αυτό είναι και επαγγελματικά σωστό: πρέπει να ξυπνάς το πρωί και να νιώθεις τον φόβο στα σωθικά σου. Οφείλεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό στο βιβλίο που γράφεις, αλλιώς δεν θα επιβιώσεις. Κάθε μυθιστόρημα πρέπει να σε απομακρύνει από την ασφάλεια. Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι, πρέπει να σπρώχνω το κάθε έργο λίγο πιο μακριά.

Όταν διαβάζω τον Σοφοκλή –ας πάρουμε αυτό το παράδειγμα– υπάρχει εκεί μία αλήθεια για τον αγώνα του ανθρώπου μέσα στον κόσμο που φτάνει αυτούσια στον δικό μου κόσμο ύστερα από 2.000 χρόνια. Αυτό οφείλω να κυνηγάω: τις βαθύτερες αλήθειες που αναζητάει η μεγάλη λογοτεχνία. Είναι φυσικά πολύ δύσκολο, αλλά είναι το μόνο που αξίζει σ’ αυτή την περιπέτεια».

Υπογραφή: Πολ Λιντς,
Συγγραφέας, Κάτοχος του Βραβείου Μπούκερ


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ