Ιωάννα Πορτόλου: Το κινούμενο σώμα έχει δικαίωμα στον λόγο

Ιωάννα Πορτόλου: Το κινούμενο σώμα έχει δικαίωμα στον λόγο

[Εξομολογήσεις]

«Θυμάμαι πως ξεκινήσαμε με διάφορους ήχους και μουγκρητά σε κάποια παλαιότερη παράστασή μας. Με λίγο κείμενο, λιγότερο. Υπάρχει ένα φράγμα ή ταμπού ότι οι χορευτές δεν μιλάνε, ή δεν πρέπει να μιλάνε. Περιέργεια; Πάντως μπορεί να μη μιλάνε σαν ηθοποιοί, σίγουρα, και δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Αλλά το κινούμενο σώμα έχει δικαίωμα στον λόγο. Όπως και να προκύπτει αυτός. Άτεχνα, αυθόρμητα ή άλλες φορές πολύ συγκινητικά. Τα όρια στις παραστατικές τέχνες είναι αρκετά πιο ελαστικά. Μας βοήθησε πολύ η παρουσία της Δήμητρας Μητροπούλου στην πρόβα, όπου, χωρίς να χάσουμε την υπόστασή μας ως χορευτές και χορογράφοι, δουλέψαμε τις συνδέσεις στα κείμενα ανάλογα και με το υλικό που ο καθένας έψαξε και έφερε στην πρόβα.

Η ομαδικότητα, κατά τη δική μου εμπειρία τουλάχιστον, και θα με ενδιέφερε και η γνώμη των συντελεστών, είναι η πιο σημαντική κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία. Πιστεύω όλο και περισσότερο πως το έργο, εφόσον έχει τίτλο, υπάρχει πριν τη δημιουργία του. Η ομάδα πρέπει να το αποκαλύψει, να το συναντήσει και να το βιώσει».

Υπογραφή: Ιωάννα Πορτόλου,
Χορογράφος


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ