Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της Θεσσαλίας

Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της Θεσσαλίας

– ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στις υγειονομικές μονάδες της Θεσσαλίας αποκαλύπτει η νέα έρευνα που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, για την επίλυση των οποίων είναι αναγκαίο να υπάρξει συνολική κυβερνητική παρέμβαση.

Ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τους ασθενείς, με δεδομένη την αύξηση των νοσηλειών λόγω της έξαρσης των ιώσεων και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού, ενώ ήδη κάποιοι αναγκάζονται να καταφεύγουν για ιατρική φρο­ντίδα στον ιδιωτικό τομέα ή να υφίστανται τις συνέπειες στην υγεία τους αν δεν έ­χουν να καλύψουν το κόστος. Αναλυτικότερα, ανά νοσοκομείο η κατάσταση είναι η εξής:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Υπάρχουν 24 κλίνες ΜΕΘ με 54 νοσηλευτές, ε­νώ θα έπρεπε να είναι 72. Από αυτούς τους 54, οι 5 είναι ειδικευόμενοι, οι 12 επικουρικοί και οι μόνιμοι 36. Κλείνουν 6 κλίνες ΜΕΘ άμεσα και 8 στα τέλη Φεβρουαρίου. Στα χειρουργεία λειτουργούν 8 αίθουσες από τις 14. Οι υπόλοιπες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Γι’ αυτές που ήδη λειτουργούν, επίσης, χρειάζονται νοσηλευτικό προσωπικό για το αναισθησιολογικό τμήμα και για την αποστείρωση, καθώς και βοηθητικό προσωπικό. Στο Αιμοδυναμικό Τμήμα έχουν ζητήσει δεύτερο στεφανιογράφο, γιατί αυτός που έχουν δεν καλύπτει τις ανάγκες. Στη ΜΕΘ Παίδων άρχισαν οι εργασίες και θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες κατασκευής της. Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες προσωπικού και ιδιαίτερα νοσηλευτικού. Το 30% του προσωπικού είναι με συμβάσεις.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού. Αρκετοί από τους εργαζομένους είναι με συμβάσεις. Υπάρχουν 10 κλίνες ΜΕΘ, που λειτουργούν όλες. Οι 6 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχει αναμονή. Υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από την περιφέρεια για την συνδετήρια πτέρυγα, έχει επιλεγεί ανάδοχος και βρίσκεται στον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο. Η ενεργειακή αναβάθμιση θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό, καθώς επίσης η ανακαίνιση των ΤΕΠ. Αναγκαία η τροποποίηση του οργανισμού με αύξηση των οργανικών θέσεων.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ: Το κυριότερο πρόβλημα στο νοσοκομείο είναι ότι έχει μείνει με 1 ογκολόγο. Είχαν 3, από τους οποίους οι 2 παραιτήθηκαν. Στο νοσηλευτικό προσωπικό Οι περισσότεροι εκ του νοσηλευτικού προσωπικού είναι με συμβάσεις. Η ΜΕΘ έχει 8 κλίνες, που λειτουργούν όλες. Στα χειρουργεία δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν κτιριακά προβλήματα σε κάποια τμήματα, αλλά γίνονται συντηρήσεις.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, που αφορούν κυρίως νεφρολόγους, ακτινολόγους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους και παθολόγους. Υπάρχει επίσης έλλειψη από μαίες και μεγαλύτερη σε τεχνικό προσωπικό. Μικρή αναμονή στα χειρουργεία της Οφθαλμολογικής Κλινικής, λόγω της μεγάλης ζήτησης. Υπάρχουν 6 κλίνες ΜΕΘ, που λειτουργούν κανονικά όλες. Υπάρχουν κάποια κτιριακά προβλήματα, αλλά το νοσοκομείο είναι σε διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Το νοσοκομείο είναι καλυμμένο από προσωπικό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει αρκετό επικουρικό προσωπικό. Υπάρχει έλλειψη σε ΩΡΛ. Υπάρχουν 12 κλίνες ΜΕΘ, που λειτουργούν κανονικά. Το κτίριο είναι καινούργιο και δεν υπάρχουν προβλήματα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΛΑΜΑ: Το κέντρο υγείας έχει μετεγκατασταθεί σε ένα ωδείο μετά τις πλημμύρες. Δεν υπάρχει βραχεία νοσηλεία. Δεν υπάρχει κάποιος χώρος για να ξεκουραστεί ένας γιατρός στην εφημερία. Στα περιφερειακά ιατρεία υπάρχει πρόβλημα, καθότι μετακινούνται οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας, στο Κέντρο Υγείας Λάρισας και στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου. Το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί δεν φτάνει για να καλυφτούν οι βάρδιες, γιατί εργάζονται άτομα με ΚΕΠΑ και δουλεύουν μόνο το πρωί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άτομα για βράδυ. Το Ακτινολογικό στεγάζεται σε κοντέινερ έξω, σε προαύλιο χώρο. Το ίδιο και το μαιευτικό προσωπικό. Οι επισκέπτες υγείας είναι στον διάδρομο.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ NΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Δεν υπάρχουν μικροβιολογικά εργαστήρια. Παραμένουν κλειστά με απόφαση που δόθηκε. Στα πληρώματα ασθενοφόρων είναι μεγάλες οι ελλείψεις. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει πολλά κενά γιατί υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις, τα οποία καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Τα οδοντιατρικά τμήματα είναι κλειστά σε ποσοστό 70%. Υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού κυρίως σε Σκιάθο και Σκόπελο. Το τεχνικό προσωπικό καλύπτεται από εταιρείες. Προβλέπονται ανακαινίσεις και κτιριακές διορθώσεις, που θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ: Το σημαντικότερο πρόβλημα στα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας είναι ότι δεν υπάρχει κάλυψη του ΕΚΑΒ, ενώ μεγάλη είναι και η υποστελέχωση. Οι γιατροί ειδικοτήτων δεν επισκέπτονται τα κέντρα υγείας. Επίσης, δεν λειτουργούν οδοντιατρεία. Όσον αφορά τα ιατρικά μηχανήματα, είναι όλα απαρχαιωμένα και υπολειτουργούν. Υπάρχει θέρμανση, αλλά όλα τα κέντρα υγείας χρειάζονται ανακαινίσεις, γιατί υπάρχουν και κτιριακά προβλήματα.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει τις 24ωρες βάρδιες. Περίπου 15 άτομα κάνουν βάρδιες. Υπολειτουργεί το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό λόγω έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Χρειάζεται καρδιολόγος και ορθοπεδικός. Το κτίριο είναι παλιό, έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις και γίνονται προσπάθειες για κάλυψη με φυσικό αέριο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό, κυρίως παθολόγους, καρδιολόγους, οφθαλμίατρους και ακτινολόγους, και οι ανάγκες καλύπτονται από γενικούς ιατρούς άλλων κέντρων υγείας. Υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Το Ακτινολογικό Τμήμα υπολειτουργεί, καθώς υπάρχει ένας μόνο χειριστής, που μετακινείται. Ενώ υπάρχει γυναικολόγος, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει υπέρηχος. Διοικητικό προσωπικό δεν υπάρχει και τη διοικητική δουλειά την κάνουν οι νοσηλεύτριες του κέντρου υγείας. Υπάρχουν πολλά κτιριακά προβλήματα. Το κτίριο θέλει οπωσδήποτε ανακαίνιση.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ: Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Από γιατρούς καλύπτονται και γενικά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο κτίριο έχει γίνει ανακαίνιση και η θέρμανση λειτουργεί κανονικά.

• ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ: Υπάρχουν γιατροί μόνο με συμβάσεις έργου με μπλοκάκι. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Για 66 περιθαλπόμενους το προσωπικό είναι 11 μόνιμα άτομα, όλων των ειδικοτήτων, και 12 άτομα με συμβάσεις που αν δεν ανανεωθούν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Δεν έχουν ιατρικά μηχανήματα. Το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση.

ΑΜΕΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οι περιθαλπόμενοι είναι 100 και το προσωπικό είναι 50 άτομα, όλων των ειδικοτήτων, μαζί με το διοικητικό προσωπικό, δηλαδή, κάτω από το όριο ασφαλείας. Επίσης, 12 άτομα είναι με σύμβαση Covid. Οι γιατροί είναι μόνο με σύμβαση έργου. Φύλαξη δεν υπάρχει, παρόλο που το κτίριο είναι μεγάλο και είναι εκτός πόλης. Δεν υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα και το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Αυτήν τη στιγμή λειτουργεί οριακά με συμβασιούχους. Εάν κάποια στιγμή αυτοί φύγουν, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, διότι δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες προσωπικού. Ακόμη και στην κουζίνα δεν υπάρχει μόνιμος μάγειρας. Το ιατρικό προσωπικό είναι με σύμβαση έργου και υπάρχουν επικουρικοί. Δεν καλύπτονται οι θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Το παράρτημα είναι Παίδων και έχει ανάγκη περισσότερο από παιδιάτρους. Επίσης, δεν υπάρχουν χώροι ψυχαγωγίας εξωτερικά και εσωτερικά. Δεν υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα. Υπάρχει έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψή της. Το κτίριο είναι του 1965 και έχουν γίνει ανακαινίσεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ