Περίεργη μεθόδευση της Περιφέρειας για την επανεκκίνηση της επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά

Περίεργη μεθόδευση της Περιφέρειας για την επανεκκίνηση της επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του περασμένου Ιανουαρίου, που επέτρεπε την υλοποίηση του σχεδίου του ΟΛΠ για τη δημιουργία λιμένος κρουαζιέρας, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει δύο κρουαζιερόπλοια τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία έχουν πολύ μεγάλες διαστάσεις και δεν χωράνε στις υπάρχουσες λιμενικές εγκαταστάσεις.

Οι εργασίες που γίνονται τώρα αφορούν βαθυμετρήσεις, δηλαδή απεικονιστικές χωροθετήσεις του βυθού, μέτρηση και χαρτογράφηση της τοπογραφίας του πυθμένα, εκβαθύνσεις στα σημεία που απαιτούνται κ.λπ.

Για να φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό, δηλαδή στην επανάληψη των εργασιών, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα θα έπρεπε να εκδοθεί η σχετική άδεια περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Ενέργειας. Το υπουργείο πριν δώσει την άδεια ζήτησε τη γνώμη των παραλιμένιων Δήμων και της Περιφέρειας. Η βαρύνουσα άποψη, εκείνη δηλαδή που θα μπορούσε να καθυστερήσει ή και να θέσει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη του έργου, ήταν βέβαια της Περιφέρειας.

Όμως η Περιφέρεια ακολούθησε μια περίεργη τακτική στην προσπάθειά της να κάνει το μαύρο άσπρο. Ενώ, δηλαδή, όλες οι παρατάξεις είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους στο έργο, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έφερε ποτέ το θέμα για συζήτηση, προφανώς για να αποφύγει μια απόφαση που θα δημιουργούσε προβλήματα.

Έτσι, έστειλε το θέμα στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για να κάνει τη σχετική εισήγηση, στις 30 Ιουνίου όπως δήλωσε ο ίδιος, αλλά εισήγηση δεν πήρε ποτέ, αφού μεσολάβησε το καλοκαίρι. Η προθεσμία που είχε το Περιφερειακό Συμβούλιο να στείλει στο υπουργείο την απόφασή του ήταν μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Όμως, παρόλο που έγιναν στο μεταξύ δύο περιφερειακά συμβούλια, στις 5 Ιουλίου και στις 2 Αυγούστου, λόγω έλλειψης εισήγησης δεν συζήτησαν το θέμα και έτσι η προθεσμία έληξε και η απόφαση της Περιφέρειας δεν έφτασε ποτέ στο υπουργείο. Επειδή, δε, η μη λήψη απόφασης θεωρείται συναίνεση, το υπουργείο στις 15 Σεπτεμβρίου έδωσε την άδεια για να συνεχιστούν τα έργα. Έτσι, πριν από μερικές μέρες έγινε η επανεκκίνηση και ο χρόνος για την επέκταση του λιμανιού μετράει αντίστροφα…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ