Η Βαγδάτη καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ σε θέσεις του Ιράκ

Η Βαγδάτη καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ σε θέσεις του Ιράκ

Η κυβέρνηση του Ιράκ καταδίκασε την Τρίτη τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε θέσεις του ιρακινού στρατού που σκότωσαν έναν στρατιώτη και τραυμάτισαν 18 άτομα, χαρακτηρίζοντάς τες «καθαρή εχθρική πράξη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές αντίποινων τη Δευτέρα στο Ιράκ μετά από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος νωρίτερα την ημέρα από μαχητές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν που άφησε έναν στρατιώτη των ΗΠΑ σε κρίσιμη κατάσταση και τραυμάτισε άλλους δύο.

Η κυβέρνηση καταδίκασε τα πλήγματα των ΗΠΑ ως «απαράδεκτη παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας», ενώ τόνισε ότι οι επιθέσεις από ένοπλες ομάδες εναντίον στρατιωτικών βάσεων που φιλοξενούν συμβούλους του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι εχθρικές πράξεις και παραβιάζουν την ιρακινή κυριαρχία.

Δύο ιρακινές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδρομές των ΗΠΑ είχαν στόχο το αρχηγείο της ιρακινής ένοπλης ομάδας Kataib Hezbollah στην ιρακινή πόλη Hilla νότια της Βαγδάτης.

Η ευθυγραμμισμένη με το Ιράν Kataib Hezbollah επέκρινε τη θέση της κυβέρνησης για την καταδίκη των επιθέσεων της ιρακινής πολιτοφυλακής εναντίον στόχων του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας της οργάνωσης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«…Προειδοποιούμε όσους έχουν αδύναμη ψυχή, από το υψηλότερο έως το χαμηλότερο επίπεδο, να μην δοκιμάσουν την υπομονή μας», είπε ο Αμπού Αλί αλ-Ασκάρι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 900 στρατιώτες στη Συρία και 2.500 στο Ιράκ σε μια αποστολή που λέει ότι στοχεύει να συμβουλεύει και να βοηθά τις τοπικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο το 2014 κατέλαβε μεγάλες περιοχές και των δύο χωρών προτού ηττηθεί.

Φωτο αρχείου

Σχολιάστε εδώ