ΕΕ: Ιστορική συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας

ΕΕ: Ιστορική συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτηρίζει επιτυχία για την Ελλάδα τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς προβλέπεται εξαίρεση για τις αμυντικές δαπάνες και ειδική μεταχείριση για τους τόκους το 2033. πενδύσεις στην άμυνα είναι η μοναδική κατηγορία δαπανών για την οποία εισάγεται ρητά αυτή η πρόνοια. Δεύτερον, η μείωση του δημοσίου χρέους θα είναι σταδιακή, ώστε να προστατευτεί η δυναμική της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Με τους υφιστάμενους κανόνες, κάθε κράτος-μέλος που έχει χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ είναι υποχρεωμένο να μειώνει κάθε χρόνο το χρέος του κατά το 1/20 του υπερβάλλοντος ποσού. Στην πράξη, αυτό σημαίνει για την Ελλάδα ετήσια μείωση χρέους 4,5% – 5% για τα επόμενα χρόνια.

Με τους νέους κανόνες, η απαιτούμενη μείωση χρέους θα υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε κράτους-μέλους, ενώ ως ελάχιστο όριο για τα κράτη με υψηλό χρέος (>90% του ΑΕΠ), όπως η Ελλάδα, τίθεται η ετήσια μέση μείωση του χρέους κατά 1%. ευρώ στις αρχές του 2024 και θα πέσει κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα 10ετή ομόλογα της χώρας ξεπερνούν τις επιδόσεις του ιταλικού χρέους ήδη από τον Μάιο, ενώ η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου είναι κάτω από τις 20 μονάδες βάσης.

Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι μια σαφής ένδειξη του ότι οι επενδυτές θεωρούν πως τελείωσε η κρίση στην Ελλάδα. Επίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του καθαρού χρέους και το 2024. Η χώρα μας είχε προαναγγείλει ότι θα μειώσει το χρέος ως αναλογία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος και 207% το 2020. === rΤο ύψος των αυξήσε ων στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών αναμένεται να «κλειδώσει» στις 12 Ιανουαρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ύψος του πληθωρισμού για το 2023. Οι αυξήσεις αναμένεται να κυμανθούν στο 3,9% – 4%, καθώς και για το 2024 θα ακολουθήσουν την πορεία του πληθωρισμού.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, κατέληξε την Τετάρτη σε συμφωνία για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης (Σύμφωνο Σταθερότητας). Στη συνεδρίαση την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε: «Μια μακρά ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία για την Ελλάδα.

Ένα μακροχρόνιο αίτημα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτό. Παράλληλα, γίνεται ρητή αναφορά με θετικό τρόπο στο ζήτημα που θα προκύψει το 2033 σε σχέση με τον υπολογισμό των τόκων των δανείων του επίσημου τομέα στο ελληνικό δημόσιο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ «YOUTH PASS» Επτά στους δέκα νέουςκαι νέες18 και 19 ετών έδειξαν ενδιαφέρον για το «youth pass». Από τους 200.000 νέους που υπολόγιζε η κυβέρνηση ότι θα υπέβαλλαν αίτηση για το επίδομα των 150 ευρώ, υπέβαλαν τελικά 140.000, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μία φορά ετησίως, μέχρι τις 31 Μαΐου κάθε έτους. ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΑΝΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ χρέος, απαλλάσσοντας έτσι τη χώρα από έναν πονοκέφαλο ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Στόχος της Ελλάδας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν να εξασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός συνδυασμός των πολιτικών της δημοσιονομικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, σταθερή δέσμευσή μας ήταν και παραμένει μια οικονομική πολιτική που αφήνει πίσω την περασμένη δεκαετία και θέτει τις βάσεις για μια ελληνική οικονομία που θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα, συνδυάζοντας τα γερά δημοσιονομικά θεμέλια με τη γρήγορη ανάπτυξη της χώρας». Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι θέσεις και οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καλυφθεί επαρκώς, καθώς μεταξύ άλλων:

Πρώτον, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι, αν ένα κράτος-μέλος έχει υψηλότερες επενδύσεις στην άμυνα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή προβαίνει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεών του στην άμυνα, εισάγεται η δυνατότητα οι δαπάνες αυτές να μη λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη ή μη του κράτους-μέλους σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Οι ε Οι μισοί Έλληνες προτιμούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα Εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και στη χώρα μας, καθώς πάνω από τους μισούς Έλληνες, όλων των ηλικιών, επιλέγουν να κάνουν ηλεκτρονικά τις καθημερινές τους αγορές, ενώ πριν από μία δεκαετία ήταν λιγότεροι από τρεις στους δέκα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 το 53,3% των ελλήνων καταναλωτών επέλεξε το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σε σύγκριση με το 2022 καταγράφεται αύξηση 4%, ενώ σε σύγκριση με το 2013 η αύξηση εκτοξεύεται στο 104,8%. Πρωταθλητές στις online παραγγελίες ήταν τα είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και το φαγητό delivery.

Από τα άτομα που Τρίτον, εξασφαλίζεται πως η ενσωμάτωση των τόκων επίσημων δανείων στο δημόσιο χρέος, η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2033, δεν θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς της εξέλιξης του ελληνικού δημοσίου χρέους όσον αφορά την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων. ===

 


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ