Σε Συμπληγάδες η κυβέρνηση

Σε Συμπληγάδες η κυβέρνηση

ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ

–Αναβρασμός και ανησυχία στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας
–Απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι 6 στους 10 πολίτες

Με φυγή προς τα εμπρός και προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε βασικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη κ.ά.) επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να βγάλει την κυβέρνηση από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τις τελευταίες, αρκετές, εβδομάδες. Στη ραθυμία, στην αδράνεια και στις παλινωδίες των υπουργών ήρθαν να προστεθούν οι αστοχίες, οι γκρίνιες και οι διαφωνίες. Τα σύννεφα της εσωστρέφειας έχουν αρχίσει να πυκνώνουν.

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέρχεται τη χειρότερη περίοδο από το 2019, όταν και διαδέχθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Για πρώτη φορά τα τεσσεράμισι αυτά χρόνια μερίδα κυβερνητικών βουλευτών αμφισβητεί ευθέως κρίσιμου χαρακτήρα επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.

Επιλογές που έχουν να κάνουν με το Μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά από το 2019 έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου να περάσει από τη Βουλή την τροπολογία για τους μετανάστες, αποτρέποντας μια πιθανή ανταρσία, που θα έπληττε ευθέως το κύρος και την αξιοπιστία όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου προσωπικά.

Απέτρεψε μεν την ανταρσία, αλλά όχι την έντονη δυσαρέσκεια των βουλευτών, ενώ παράλληλα δημιούργησε και ένα… κακό προηγούμενο.

Την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει να επιβάλει κομματική πειθαρχία ίσως να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική, με το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δείγμα δεύτερο του ότι τίποτα δεν είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας πρώην αρχηγός και πρώην πρωθυπουργός (Αντ. Σαμαράς) αντιτίθεται σε μια κυβερνητική απόφαση. Όχι μόνο διαφωνεί, όχι μόνο ζητάει να την αποσύρουν, αλλά επιπλέον προσέρχεται στη Βουλή, στέκεται απέναντι στον πρωθυπουργό και καταψηφίζει.

Κάτι παρόμοιο δεν έχει συμβεί ξανά στα πολιτικά χρονικά της χώρας, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Πόσω μάλλον που, κατά τα φαινόμενα, το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί κι άλλες φορές στο μέλλον, καθώς ο κ. Σαμαράς έχει σοβαρές αντιρρήσεις και για άλλες επιλογές της κυβέρνησης. Και κάθε φορά η ένταση θα είναι σαφώς μεγαλύτερη, μέχρι να γίνει η έκρηξη.

Δείγμα τρίτο, εξίσου ανησυχητικό, το γεγονός ότι η κυβέρνηση χάνει σταδιακά την εμπιστοσύνη και την αποδοχή της κοινωνίας.

Σε διάστημα μόλις έξι μηνών η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει τρεις με τέσσερις μονάδες από το ποσοστό των εκλογών. Την ίδια στιγμή, έξι στους δέκα πολίτες εκφράζουν αρνητική γνώμη, ενώ δηλώνουν απογοητευμένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, σχετικά με τις αλλαγές στο φορολογικό μόλις το 31,7% τις κρίνει θετικά, ενώ το 60,4% εκφράζει αρνητική γνώμη.

Αντίστοιχα, μόνο το 29,2% κρίνει θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ενώ το 66,4% τα κρίνει όχι ικανοποιητικά και καθόλου αποτελεσματικά. Το χειρότερο εξ όλων είναι ότι οι προοπτικές όσον αφορά το προσεχές επόμενο διάστημα κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης θα συνεχίσει να είναι βαρύ, ο φόβος του Αντ. Σαμαρά θα υπάρχει, ενώ η δυσφορία της κοινωνίας θα διογκώνεται σταθερά.

Και όλη αυτή η κατάσταση θα υπονομεύει τον στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές και επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ