«Πράσινο φως» από την Eπιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Eθνοσυνέλευσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Έπειτα από 19 μήνες καθυστερήσεων και αφού η Άγκυρα ζήτησε από τη Στοκχόλμη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε σήμερα το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το επόμενο βήμα -εκτιμάται στις 16 Ιανουαρίου- α τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Να θυμ’ίσουμε πως Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου και κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ψήφισαν «ναι» στην πρόταση, ενώ το κόμμα Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ (İYİ) ψήφισε «όχι». Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία.
«Με τον ίδιο τρόπο» περιμένει και τα F-16 ο Ερντογάν
Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη Βουδαπέστη, στις 18 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν εκείνος που του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο».
Ο Τούρκος πρόεδρος ενέπλεξε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Καναδά. Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες… Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».
Η Τουρκία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp (LMT.N) και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη.