Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Τι πραγματικά συμβαίνει με την Κίνα

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Τι πραγματικά συμβαίνει με την Κίνα

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η Κίνα έχει δανείσει 1,3 τρισ. δολάρια για έργα υποδομής σε χώρες από την Ασία έως τη Λατινική Αμερική. Πολλές αδυνατούν, ωστόσο, να τα επιστρέψουν, με αποτέλεσμα το χρέος τους να διογκώνεται.

Η παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών της Κίνας (BRI), που υποστηρίζει και συχνά κατασκευάζει περίπου 22.000 έργα σε όλο τον κόσμο, θεωρείται το επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Συχνά γίνεται παραλληλισμός με το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ για την Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι επικριτές λένε ότι μέσω της BRI η Κίνα έχει φορτώσει τα αναπτυσσόμενα κράτη με υπέρογκα χρέη για να τα ελέγχει.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα εκτιμά ότι το 85% των δανείων που χορηγεί η Κίνα στον αναπτυσσόμενο κόσμο αφορά χώρες που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία. Ο ερευνητικός οίκος που πραγματοποίησε την έκθεση υπολογίζει ότι το συνολικό ανεξόφλητο χρέος, χωρίς τους τόκους, ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,1 τρισ. δολάρια. Οι συντάκτες της έκθεσης διαπίστωσαν ότι η Κίνα σε ορισμένες περιπτώσεις υπερδιπλασίασε το επιτόκιο από 3% σε 9%, ως ποινή για καθυστερημένες οφειλές, ωθώντας τα κράτη που έχουν πάρει αυτά τα δάνεια σε ένα άγνωστο σπιράλ.

Πρόσφατα, η ΕΕ πραγματοποίησε την πρώτη της σύνοδο κορυφής για τη δική της στρατηγική, η οποία θεωρείται επίσης ως εναλλακτική λύση στην BRI και ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στη διατήρηση της επιρροής της Ευρώπης, ιδίως στο νότιο ημισφαίριο.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα σ’ αυτόν τον τομέα. Παρ’ όλα αυτά, το ερώτημα παραμένει: Τι πραγματικά κάνει η Κίνα υπερδανείζοντας χώρες; Ανεξάρτητοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Κίνα έχει κηρύξει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, μόνο που αυτήν την φορά είναι οικονομικός.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ