Ν. Μηταράκης στο “Π”: Προϋπολογισμός 2024: Βήμα για το μέλλον, με ενίσχυση των πολιτών και αναβάθμιση της Παιδείας

Ν. Μηταράκης στο “Π”: Προϋπολογισμός 2024: Βήμα για το μέλλον, με ενίσχυση των πολιτών και αναβάθμιση της Παιδείας

Του
ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ
Βουλευτή ΝΔ Χίου


Λίγα εικοσιτετράωρα έχουν περάσει από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024 και η κυβέρνηση βαίνει προς τη νέα χρονιά με μια μεγάλη ευθύνη: Να εφαρμόσει αυτά που έχει σχεδιάσει επί χάρτου για να συμβάλει στην καταπολέμηση κάθε κοινωνικής αδικίας και να οδηγήσει τη χώρα στη νέα περίοδο ανάκαμψης που απλώνεται για τα επόμενα τριάμισι χρόνια.

Με δεδομένο το πόσο πυκνός είναι ο πολιτικός χρόνος και το πόσο γρήγορα εναλλάσσονται τα ζητήματα στον δημόσιο διάλογο, δεν μπορούμε παρά να επαναλάβουμε πως πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά από 13 χρόνια που υλοποιείται με τη χώρα μας να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, έναν εθνικό στόχο και μια προσωπική δέσμευση την οποία είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός.

Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι πώς το πετύχαμε αυτό έχοντας περάσει μια δεκαετία Μνημονίων και μια πανδημία. Με αυτοπεποίθηση, νομίζω, μπορούμε να απαντήσουμε πως επρόκειτο για ένα σχέδιο της Πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία «κρύβεται» και πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής.

Πετύχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, τον τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη. Η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%, αυξάνοντας σε 4.250.000 τους εργαζομένους. Το δημόσιο χρέος, το οποίο είχε φτάσει στο 206% το 2020, στις εποχές της πανδημίας, υποχώρησε στο 160% του ΑΕΠ, με στόχο να πέσει κάτω από το 150%. Ενώ και οι επενδύσεις και οι εξαγωγές προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά και ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί πάνω από 15% και ο κατώτατος μισθός (τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ) είναι σήμερα στα 780 ευρώ και θα αυξηθεί κι άλλο.

Τα επόμενα βήματά μας τα έχουμε καταστήσει σαφή, τόσο από το πώς πορευτήκαμε από το 2019 όσο και από τα όσα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός. Δεν θα σταματήσουμε τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος και τις αυξήσεις των συντάξεων.

Προχωράμε σε αύξηση του αφορολογήτου, σε επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για τις αυτοαπασχολούμενες, τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, στη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων κ.ά. Βασική μας πολιτική δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μόνιμη ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων, μακριά από «ασπιρίνες» και ενισχύσεις που προέρχονται από πλεόνασμα υπερφορολόγησης. Το αντίθετο, μάλιστα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως επιστρέφει στην κοινωνία το πλεόνασμα της ανάπτυξης, καλύπτοντας κατά περίπτωση ανάγκες που χρήζουν παρέμβασης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης όλων των εφημεριών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και η ρύθμιση για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα έρθει τον Ιανουάριο στη Βουλή. Δύο μέτρα όχι άμεσα συνδεδεμένα αλλά προς την ίδια κατεύθυνση.

Η κατά 20% αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές. Μάλιστα, η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10% που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημόσιου τομέα.

Από την άλλη, η ιστορική μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο ΑΕΙ και ταυτόχρονα διαμορφώνει το πλαίσιο ώστε να δοθεί επιτέλους η προοπτική στην πατρίδα μας να γίνει τόπος προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό αλλά και να μείνουν στην Ελλάδα οι περίπου 40.000 νέοι που κάθε χρόνο αναζητούν σπουδές εκτός Ελλάδος. Ένα βήμα που όχι μόνο θα αλλάξει το μέλλον της Παιδείας αλλά θα αποτελέσει και σημαντικό οικονομικό επιταχυντή, καθιστώντας τη χώρα μας ένα εκπαιδευτικό hub στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ